Centerpartiet lokalt

Om Anders

Anders W Jonsson är just nu vikarierande partiledare för Centerpartiet, under tiden Annie Lööf är föräldraledig. Han är vanligtvis en av partiets ledamöter i riksdagen, invald från Gävleborgs län. Dessutom är han gruppledare, sjukvårdspolitisk talesperson och sitter med i partistyrelsen.

Utanför politken är Anders barnläkare och har jour på Gävle sjukhus en gång i månaden.

Anders ord om sig själv:

”Även om Sverige på alla områden har en välfärd i världsklass, finns det mycket som kan bli bättre.”

Jag är barnläkare och bor med min familj i en by strax norr om Dalälven. Sen valet 2010 är jag riksdagsledamot och även vice partiledare.

Drivkraften för mig är att Sverige ska vara ett bra land att leva i även för den som är äldre, sjuk eller har en funktionsnedsättning. Grunden för en god välfärd är att vi har företag som är konkurrenskraftiga på en globaliserad marknad och därmed kan ge arbete och i förlängningen skattekronor. Även om Sverige på alla områden har en välfärd i världsklass finns det mycket som kan bli bättre.

Vilken politisk fråga brinner du lite extra för, och varför?

Jag vill se till att vi kan ha världens bästa sjukvård även när vi får en allt äldre befolkning. Den medicinska utvecklingen gör att vi kan bota/behandla fler och fler sjukdomstillstånd.

Varför började du engagera dig politiskt? Varför blev det Centerpartiet?

Ett stort politiskt intresse i tonåren förde mig till CUF och på den vägen är det. Centerpartiets engagemang för att hela landet skulle leva och mot kärnkraften var de stora frågorna under 1970-talet.

Hur hjälper dina tidigare erfarenheter dig i riksdagsarbetet?

Min mycket långa erfarenhet från svensk sjukvård är inte fel när jag också har ansvar för den nationella sjukvårdspolitiken.

Nämn en person – levande eller historisk – som du inspireras av?

Karin Söder är och har varit en stark inspirationskälla.