Annie Lööfs sommartal 2020

Sommartal från Långholmen, 29 augusti 2020. Det talade ordet gäller.

”Vi vill ha frihet”

Så låter budskapet från demonstranterna i Minsk, Brest, Homel och en rad andra städer. Från människor som med fara för sitt eget liv har gett sig ut på gatorna. Demonstrerar mot Lukasjenko. Kräver sin egen frihet, efter decennier av förtryck.

Deras frihetskamp får inte vara förgäves. Omvärlden måste på alla sätt sluta upp och stötta demonstranterna i Belarus. Nu är tiden kommen att få slut på Lukasjenkos diktatur och ge människorna sin frihet tillbaka.

***

Jag har hunnit fundera en del under det senaste året över vad som är viktigt i livet. Frihet är en helt avgörande del i våra liv. Det senaste halvåret har vi tvingats fundera över vad frihet verkligen innebär. Frihet att bestämma över och bygga våra egna liv. Frihet att röra oss som vi vill. Frihet från sjukdom. Frihet att få vara med dem vi älskar. Frihet att återigen få hålla ett politiskt tal för er, utan att riskera att tystas eller fängslas.

Friheter som på allt för många platser i världen just nu stoppas av mer än ett virus. Hong Kong, Krim, Nordkorea, Iran och Eritrea. Bara några platser på jorden där människor lever i förtryck. Varje dag kämpar för sin frihet.

Deras kamp är också vår. För frihet och demokrati ska finnas för alla människor, i alla länder, i hela världen.

För friheten formar oss till den vi är. Friheten visar oss hur mycket ett människoliv rymmer. Att varje människa som rycks ifrån oss tar så oerhört mycket med sig.

Relationer, tankar, framtidsplaner och möten. En saknad och en tomhet som river upp livslånga sår hos nära och kära. Det tror jag vi alla känner, starkare än på länge.

Att allt detta och så mycket mer därtill döljer sig bakom varje siffra i den dagliga statistiken.

Att världen förlorar så oändligt mycket. På varje förlorat liv.

Vi ser varje dag hur viruset fortsätter att slå skoningslöst mot vårt samhälle. Hur pandemin, tyvärr, är långt ifrån över.

*

Hos trettiosjuåriga Elin, fembarnsmamman i Kristinehamn. Som i veckor låg orörlig i sängen, oförmögen att ens prata. Bara att dra ett andetag var en kamp. Som fick åka in akut med enorma smärtor i bröstet och själv trodde att hon skulle dö. Som fortfarande idag, månader senare, är orkeslös och hjärntrött och lever med oron över om hon ska må såhär livet ut.

Hos företagaren Venus, i Stockholm, som beskriver hur hon lever i en mardröm. Hennes företag har tappat miljoner under krisen, kollegor har fått lämna och nu lever hon i en enorm ovisshet över framtiden, över om företaget kommer att klara sig.

Hos Catharina, i Uppsala, som lyckades ordna ett nytt äldreboende till sin pappa i februari, bara en gata bort. För att lättare kunna umgås, vara nära varandra. Men som bara träffat honom en timme sen i mars, på grund av virus och besöksförbud.

Röster som vittnar om hur oerhört mycket som står på spel. Men också en påminnelse om att det vi gör idag, eller väljer att inte göra idag, kommer att forma vårt samhälle för lång, lång tid framåt.

Att vi måste testa ännu mer, så att vi tidigt upptäcker nya utbrott. Bryta smittkedjor och hålla smittan nere. Stanna hemma vid minsta symptom. Skydda våra riskgrupper. Se till att covid-sjuka patienter snabbt får en bra vård. Öka tillgängligheten i vården och lyfta vår hårt arbetande vårdpersonal.

*

Här kan vi alla göra skillnad. Bära med oss att våra val och vår uthållighet. Det kan vara det som räddar en annan människas liv.

Men här vilar framförallt ett stort ansvar på regeringen, både nu och framåt. Att visa ödmjukhet och dra lärdomar. Utveckla Sveriges strategi och åtgärder utifrån det vi faktiskt har lärt oss under det senaste halvåret. Se till att vi som land har de verktyg som krävs på plats, för att rädda fler människoliv. För det är vad detta handlar om – att rädda människors liv. Då krävs en politisk handlingskraft som tar oss igenom det här.

Då krävs också en fortsatt konstruktivitet och en förmåga att, likt under våren, fortsätta orka göra upp med landets bästa för ögonen.

Vi är långt ifrån slutet på coronakrisen. Men med rätt åtgärder, som bryter smittkedjor, skyddar våra riskgrupper och bygger en ännu starkare uthållighet i vården. Då kanske vi snart kan närma oss slutet på början.

***

Att bromsa smittan är helt avgörande. Inte minst för våra svenska företag. Där viruset slagit undan benen på allt för många. Där man över en natt sett både kunder och intäkter försvinna, kontrakt sägas upp och lokaler gapa tomma.

Företagens problem blir de anställdas problem, när jobben försvinner i krisens spår.

Och även om det finns positiva undantag så frågar sig allt för många företagare, över hela landet, om de kommer att klara hösten, tvingas säga upp kollegor, behöva avsluta allt det som tagit år att bygga upp.

Att behöva ägna sena nätter och tidiga mornar till att vända på varje krona, se över varje avtal, greppa efter varje halmstrå för att hålla hoppet och humöret uppe, det kostar på. Både mänskligt och ekonomiskt.

Ett antal branscher har det extra tufft, efter att i praktiken mer eller mindre belagts med näringsförbud. Dessa måste självklart kompenseras av staten. Allt annat är helt orimligt.

För bakom varje företag som nu kämpar för sin överlevnad finns så många människor. Så mycket potential, styrka och engagemang som satts på paus, eller aldrig fått ta fart på allvar.

Våra tomma nöjesfält är så mycket mer än tysta åkattraktioner. De är tusentals ungdomar som inte fick det där sommarjobbet, den där erfarenheten och kontakterna för framtiden. Det är tappade intäkter och uteblivna investeringar.

Nattlampans sken på restaurangen lyser över så mycket mer än varuleveranser och kvitton. Det lyser över oron inför hösten, när uteserveringen plockats ner. Över rädslan över att behöva ringa kollegan du jobbat med i flera år och meddela henne att hon kommer behöva lämna.

Prognoserna hos industriföretagen i de småländska skogarna rymmer så mycket mer än bara siffror. Det innehåller svaret på om alla de som nu permitterats någonsin kommer kunna återvända till jobbet, om verksamheten kan ta fart igen eller om hösten och vintern blir en mörkare period än vanligt.

Den tomma mailboxen och tysta telefonen hos den enskilda näringsidkaren, som utgör en majoritet av företagen i vårt land, fyller istället hjärtat och huvudet med en ringande oro.

Centerpartiet har under hela krisen haft företagarnas utmaningar och behov i fokus. Gjort allt vi har kunnat för att så snabbt som möjligt få på plats de många räddningspaket som för stunden har underlättat tillvaron för väldigt många företag.

Men det behövs mer.

Vi måste tydligt och klart lägga ut kursen framåt.

Visa hur vi kan ta Sverige ut ur den här krisen. Göra oss till ett ännu starkare land än vi var innan allt detta började.

Vi behöver ge Sverige en ekonomisk nystart.

Något som ger vår ekonomi en rejäl injektion.

Centerpartiet vill ge våra företag nytt hopp. Kraften att resa sig igen. Värna jobben. Ge fler en större ekonomisk trygghet. Investera klokt i ett starkare Sverige.

För det första behöver vi stärka Sveriges företag och trycka tillbaka den stigande arbetslösheten. Ge våra företag lönsamheten och växtkraften tillbaka. Öppna dörren till det där otroligt viktiga första jobbet för landets unga.

Centerpartiet vill därför gå fram med ett nytt förslag om kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar. Vi vill slopa den allmänna löneavgiften för alla upp till 24 år. Det skulle sänka dagens arbetsgivaravgift med 37 procent och minska kostnaderna för våra företag med 11,5 miljarder kronor.

Jag har noterat att allt fler partier och organisationer nu ansluter sig till liknande förslag, med sänkningar av de allt för höga och jobbhämmande arbetsgivaravgifterna. Äntligen får man väl säga. Det är glädjande och helt rätt väg att gå, vilket ni alla vet att Centerpartiet har påtalat i decennier.

Det finns säkert de som tycker att vi är alltför envisa i den här frågan, men det krävs en hel del envishet för att nå politiska resultat.

Dagens nya förslag från Centerpartiet är en rak och enkel reform, som snabbt kan göra skillnad för både människor och företag. En reform som företagen efterfrågar och en reform som vi vet skapar jobb sedan tidigare.

*

För det andra måste vi ge fler människor en större ekonomisk trygghet.

Under krisen har alldeles för många fått se sina marginaler krympa. Man har, vid sidan om smittspridning och sjukdom, också behövt leva med oron över att pengarna inte räcker månaden ut.

En oro som lätt smittar av sig, till familj och vänner. Slår rot i tankarna och riskerar att släcka människors hopp om framtiden.

Vi måste göra allt vi kan för att öka deras frihet och handlingsutrymme.

Centerpartiet vill genomföra en bred inkomstskattesänkning, riktad mot låg- och medelinkomsttagare. Vi vill sänka inkomstskatten med totalt 10 miljarder kronor.

Det gör det enklare för fler att få vardagen att gå ihop. Det ökar tryggheten, jämlikheten och rättvisan. Det stärker svensk ekonomi. Det stärker människors frihet.

*

För det tredje måste vi investera klokt i bygget av morgondagens Sverige. I välfärden, i infrastrukturen och i landsbygden.

I arbetet med att göra Sverige till ett ännu grönare föregångsland.

För Centerpartiet är det självklart att vi behöver öka de generella statsbidragen till kommuner och regioner. Öka tillgängligheten i vården, för alla, och ge vårdens och omsorgens fantastiska medarbetare en bättre tillvaro.

Investera i det som knyter ihop vårt land, både fysiskt och digitalt. Tidigarelägga miljardinvesteringar i både bredbandsutbyggnad och i våra svenska vägar och järnvägar.

Satsa på den svenska landsbygden. Att hela Sverige blir starkare är en förutsättning för vår nystart.

Men det finns också andra globala hot som inte tagit paus under pandemin. Bränderna i Australien och Kalifornien är smärtsamma påminnelser om de pågående klimatförändringarna. Vi behöver fortsätta möta klimathotet. Investera i den svenska bioekonomin och bli bättre på att ta tillvara allt det vår skog och landsbygd har att erbjuda. Utveckla Industriklivet. Stärka företagens omställningsarbete och ta kliv framåt i den gröna omställningen.

*

Liberala reformer och kloka investeringar. Som visar de människor som lever mitt i krisen att samhällskontraktet gäller. Att när vi är sårbara och behöver stöd och hjälp att komma på fötter igen, då kan vi visa det politiska ledarskap som krävs. Då bygger vi ett starkare land tillsammans.

Att ge Sverige en ekonomisk nystart kommer Centerpartiet att gå i täten för. I budgetförhandlingar, i arbetet med Januariavtalet och kommande år framåt.

Jag hoppas att många fler i svensk politik delar vårt mål. Förstår att det är nu vi har chansen att visa ledarskap för att förändra på riktigt.

Chansen att se tillbaka på det här ögonblicket i historien och veta att vi gjorde rätt. Att vi där och då la grunden för den ekonomiska nystart som hjälpte till att lyfta Sverige ur krisen.

Fick våra företag på fötter, räddade människors jobb. Rivstartade vår ekonomi och investerade i framtiden.

Vi vet att det går.

Vi vet vart vi ska.

Tillsammans kan vi skapa en ekonomisk nystart som tar hela Sverige framåt.

***

Framsteg kan mätas på så många olika sätt.

Under de där veckorna i december var det för mig att bara ta mig upp ur sängen, eller ha orken att hålla i en mobiltelefon.

Jag hade åkt in akut, bara någon vecka innan dess, för svåra magsmärtor.

Den stora glädjen och förväntan som en graviditet innebär byttes snabbt mot en oerhörd oro hos både mig och min man. För min hälsa, men framförallt för Saga som väntade på oss där inne i magen. Det väckte så många tankar, så många obesvarade frågor. Plötsligt tog livet en helt annan vändning.

Det krävdes tre större operationer och flera tuffa veckors återhämtning innan jag var igenom på andra sidan. Innan jag riktigt förstod vad vi gått igenom. Innan jag fullt ut kunde fokusera på att vara mamma på heltid till en mycket för tidigt född, men alldeles fantastisk liten flicka.

Vår lilla familj fick tillsammans se en ny framtid gry. Efter en väldigt tuff start fick vi på många sätt, sakta men säkert, vår frihet tillbaka där på neonatalavdelningen. Vårdpersonalens arbete och handlingskraft var helt avgörande för oss, såsom den har varit och är för så oerhört många andra.

De där månaderna var långa och krävande, för hela vår familj. De gav oss nya insikter om vad livet är värt och vad som är värt nåt här i livet. Men också om hur maktlös man kan känna sig som förälder.

Men när jag ser våra två tjejer hemma tillsammans nu, när jag hör Sagas jollrande skratt när Ester underhåller henne i babygymmet, eller hör hur Ester sjunger en egenkomponerad vaggvisa när Saga ska sova. Då känner jag en sån obeskrivlig kärlek och tacksamhet.

Då påminns jag återigen om hur fantastisk svensk vård är. Hur ansvaret, handlingskraften och professionaliteten hos vårdens alla medarbetare bär upp vårt samhälle. Hur deras beslutsamhet ger så många av oss friheten tillbaka.

En känsla som bara förstärkts när jag följt kampen mot covid-19 under våren och sommaren. Sett hur vårdpersonalen slitit dygnet runt. Funnits där för så oerhört många människor. Varit ett ljus och ett hopp i ett annars ofta kompakt mörker.

Men från min vardag, hemma med Saga på armen, har jag också sett andra ljus tändas runt om i Sverige. Andra goda krafter kliva fram ur skuggan av pandemin.

Elever över hela Sverige som tillverkat skyddsutrustning och visir till vården och omsorgen. Restauranger som, trots tuffa tider ekonomiskt, ställt upp med mat till personalen på landets intensivvårdsavdelningar. Byalag och föreningar som hjälpt äldre och andra i riskgrupp att handla eller komma ut på ett tryggt och säkert sätt.

Enskilda människor som med sociala mediers hjälp löst sina medmänniskors vardagsproblem. Visat att det går att mötas och hjälpas åt, även i tider av social distansering.

*

Så många har klivit fram när allvaret krävt det. Visat att det, trots oro och osäkerhet, går att hitta sätt att göra livet bättre för sig själv och andra. Varit det yttersta beviset på att allt stort som sker i världen, sker först i någon människas tanke.

Tillsammans kommer vi att hitta kraften och uthålligheten att ta oss igenom det här.

Tillsammans kommer vi att svara upp mot de ansträngningar som historien kräver av oss.

Tillsammans kommer vi att hitta vägen som tar oss mot den nystart vårt land så innerligt väl behöver.

Som steg, för steg ger oss friheten tillbaka.

***

Tack för att ni har lyssnat.

Det känns fantastiskt fint och kul att vara tillbaka, både i talarstolen och i politiken på riktigt. Jag har längtat hit och jag är redo att ta mig an de utmaningar vi har framför oss.

Ta hand om varandra och ta tillvara på sommarens sista dagar.