Annie Lööfs tal under manifestation för Ukraina

Tal under manifestation för Ukraina, Norrmalmstorg 14 mars. Det talade ordet gäller.

Det har snart gått 20 dagar.

20 dagar då ukrainska män och kvinnor kämpat för att försvara sitt land, sin och andras frihet. 20 dagar då mänskors död och tragedi i realtid spelats upp för våra ögon.

Mamman och hennes två barn vars liv avslutades på en av Irpins gator. Löftet om en humanitär korridor hade än en gång brutits. Den lilla pojken som gråtande går över gränsen till Polen med släpande stövlar. Ensam och med nallen som enda bagage. Öden. Trauman fler än de går att räkna till. Fler än jag kan sätta ord på.

För hur beskriver man ondskan när ett barnsjukhus bombas? Eller när oskyldiga kvinnor och barn, med sin lätta packning, hukandet och flyende skjuts ner på öppen gata? Göra det ofattbara rättvisa med ord? Jag kan inte. Det går inte.

Despoten Putins, hänsynslösa anfallskrig mot Ukraina är den yttersta konsekvensen av en fallen demokrati. Vad som sker när auktoritära krafter tar makten, tystar och bakbinder sitt eget folk med propaganda och våld. Likgiltig inför människors död och lidande. Likgiltig inför sina nedblodade händer.

En historia vi lovade oss själva aldrig skulle få upprepas i Europa.

Men samtidigt, i det becksvarta mörkret, små spår av hopp. Hoppet om mänskligheten. Människor som trotsar Putins våld och demonstrerar mot kriget på ryska gator och torg, som står upp för sitt brödrafolk.

Människor världen över. I Europa. I Sverige. Som sluter upp runt det ukrainska folket. Enat och resolut. Öppnar sina hem, erbjuder en säng, ett mål mat, trygghet. Skänker pengar.

Budskapet till det ukrainska folket är tydligt. Ni är inte ensamma – vi är med er. Sverige ska fortsätta bistå Ukraina med vad de behöver. Humanitärt stöd, militärt stöd. hårda och kraftfulla sanktioner mot Putins oligarker.

Budskapet är tydligt från oss. Jag säger det, ni är inte ensamma – vi är med er. Vi ska så ett frö av trygghet och framtidstro för alla de barn, kvinnor och män, familjer, som söker efter en skyddad plats. Vara en tydlig och klar röst för att ge dessa människor en fristad. Både här i Sverige och övriga Europa. Det internationella samfundet är enat.

Och budskapet till det ukrainska folket är tydligt. Ni är inte ensamma – vi är med er. Ni är en del av den europeiska familjen. Tillsammans visar vi hur medmänsklighet och idén om människans frihet är och förblir starkare än alla diktatorers vapen. Tillsammans visar vi att hoppet och ljuset är starkare än mörkret.

Tillsammans står vi med Ukraina och det ukrainska folket – idag och framåt. Världen över.

Tills hoppet och friheten segrat.