Apoteken på tapeten

I onsdags beslöt riksdagen att avskaffa monopolet. Vänstersidan försökte pådyvla regeringen att läkemedelsförsörjningen skulle försämras i de mindre tätorterna. Det finns ingenting som tyder på det.

All erfarenhet tyder nämligen på motsatsen. I Sverige som är det enda landet i Europa med statligt apoteksmonopol, går det drygt 10 000 innevånare per apotek vilket är den näst högsta siffran i Europa. I Norge där apoteksmarknaden omreglerades och öppnades för konkurrens 2001 har över 170 nya apotek öppnats och antalet innevånare per apotek har sjunkit från ca 11 500 till ca 8 000. Ingen kommun har förlorat sitt apotek. 16 kommuner har fått sitt första apotek.

Under samma tid, 1999 till 2006, har i Sverige antalet apotek minskat från 890 till 872. Antalet apoteksombud minskade från 963 till 871. Det här var år då sossarna, vänstern och miljöpartiet styrde och vi hade ett monopol.

Apotek i de mindre tätorterna hör till de mer lönsamma i jämförelse med storstadsapotek. Apotek tjänar nämligen mest pengar på att sälja allt annat än läkemedel. Köptroheten är stor mot apoteket i den mindre tätorten. I Hedesunda handlar man först det som går att handla på Apoteket Myggan. Sen kompletterar man på ICA.

Apoteksombuden kommer att vara kvar.

Dessutom kommer från den 1 november detaljhandeln att kunna sälja receptfria läkemedel.

Det kommer att vara svårt för sossar att i valet 2010 få folk att inse att det blivit sämre.