Centerpartiet lokalt
 • / EU-valet 2019

EU-valet 2019

 • Centerpartiet tar miljöansvar, för minskat plastberoende och renare hav.
 • Vår klimatpolitik innebär förnybar energi, grönare transporter och lägre utsläpp.
 • Vi står för sund och säker mat tillsammans med starkare djurskydd.
 • Och vi är en tydlig motkraft till den växande högerpopulismen.

Vi vill ha ett grönt, demokratiskt och frihetligt Europa.

Centerpartiets valfilm: EU 2019

Från Annie Lööf:

Hej!

Valet till Europaparlamentet är bara dagar bort nu. Klimatet, miljön, sund och säker mat, och att vi ska ha ett bra djurskydd, det är de frågor vi fokuserar på. Liksom att vi är det parti som tydligast tar kampen för medmänsklighet och mot högerpopulismen.

Vi vill förändra Europa till det bättre och vi vet hur man får saker och ting gjorda. Det handlar om att veta vad man vill, kavla upp ärmarna och börja jobba.

Det spelar roll vem som representerar oss i Europa. Det är mycket som står på spel. Därför är just din röst viktigare än på väldigt länge. Vill du utveckla Europa i en grönare, demokratiskare och frihetligare riktning, då måste du använda din röst rätt. Då ska du rösta på Centerpartiet.

I en tid då aggressiva, högerpopulistiska vindar sveper över världen. Då deras idéer slår rot i allt fler Europeiska länder. Då är Centerpartiet en liberal motkraft. För öppenhet, jämställdhet och medmänsklighet. Då behövs vår kamp mot högerpopulismen i Europa.

När allt fler ifrågasätter klimatförändringarna. När gifter och plast sprids över vår planet. När utsläppen från smutsiga transporter ökar. Då måste vi ställa hårdare krav på länderna i Europa att minska sitt plastberoende. Då krävs det att Europa ställer om till klimatsmarta bränslen. Då behövs vårt miljöansvar och vår gröna klimatpolitik i Europa.

När vi ser hur antibiotikaanvändningen är allt för hög och djurskyddet på tok för svagt i många Europeiska länder. Då behövs det en stark röst som ställer krav på Europa att sätta stopp för onödig antibiotika och minska djurens lidande. Då behövs vår sunda mat i Europa.

Sverige kan verka litet – men vi kan påverka stort. På samma sätt kan din enskilda röst bli avgörande om den används rätt. Och det behövs, nu mer än någonsin. Fram tills den 26 maj kan du rösta i valet till Europaparlamentet. Gör det och ta oss framåt mot ett grönt, demokratiskt och frihetligt Europa!

Vänligen,
Annie Lööf, partiledare (C)

Artiklar och nyheter

 • 2019-05-22

  EU behöver en gemensam anti-traffickingstyrka
  Trafficking är ett fortsatt problem i Europa och i världen. Nu måste arbetet mot människohandel prioriteras högre av EU, så att brottsoffer får upprättelse och förövarna kan straffas. Annie Lööf presenterade idag ett flertal förslag för att bättre kunna bekämpa människohandel på EU-nivå.
  Läs mer
 • 2019-05-20

  C vill belöna minusutsläpp på EU-nivå
  Utsläppen minskar inte i samma takt som tidigare. För mycket koldioxid har släppts ut i atmosfären, nya utsläpp bromsas inte snabbt nog. Det krävs en effektivare politik i EU för att vända utvecklingen. Via ny grön teknik kan vi ta bort utsläpp från atmosfären – det som kallas minusutsläpp. Annie Lööf presenterade idag förslag för minusutsläpp på EU-nivå.
  Läs mer
 • 2019-05-20

  EU måste ta mer miljöansvar
  Klimat och miljö är två av de viktigaste frågorna i EU-valet, både för väljarna och för Centerpartiet. Det finns kraftfulla åtgärder på området som kan göras på EU-nivå, och det är där fokus nu måste ligga. Annie Lööf berättar mer om Centerpartiets EU-politik i Svenska Dagbladet.
  Läs mer
 • 2019-05-19

  C vill ha EU-lag om fri rörlighet för HBTQ-personer
  Den fria rörligheten tillhör EU:s kärna. EU-medborgare ska kunna arbeta och studera i andra medlemsländer med samma rätt till försäkringar och förmåner som landets medborgare. Även familjen ska få följa med. Och EU:s fria rörlighet måste garanteras för alla – oavsett hur personers partnerskap eller familjesituation ser ut.
  Läs mer
 • 2019-05-17

  Nya förslag för grönare flyg
  Möjligheten att kunna resa och upptäcka nya platser är något vi ofta ser som självklart. Men ska vi resa mer hållbart och dessutom bevara ett öppet och dynamiskt Europa, så måste utsläppen från flyget minska. Annie Lööf och Fredrick Federley presenterade idag flera konkreta förslag för att göra flyget grönare.
  Läs mer
 • 2019-05-13

  C vill se plastförbud och mer återvinning i EU
  Varje år dör hundratusentals fåglar och däggdjur till följd av nedskräpningen från plastartiklar. Fortsätter detta så kommer det snart att finnas mer plast än fisk i våra hav. EU måste höja ambitionsnivån genom att förbjuda fler plastartiklar och skapa bättre förutsättningar för återvinning.
  Läs mer
 • 2019-05-09

  C vill underlätta klimatsmarta resor i EU
  Centerpartiet lägger nu fram en rad förslag för att det ska bli mindre krångligt att resa med tåg över nationsgränserna. – Ska vi trycka tillbaka klimathotet, då måste det bli lika lätt att ta tåget som flyget, både på semestern med familjen och på affärsresan, säger Fredrick Federley.
  Läs mer
 • 2019-04-25

  C vill se Parisavtal mot antibiotikaresistens
  Antibiotikaresistensen är en tickande bomb. Vi måste agera kraftfullt och fort, annars riskerar vi att sjukdomar såsom lunginflammation hos små barn inte går att bota. Forskningens värsta scenario säger att 10 miljoner människor kommer att dö av resistens år 2050 – fler än vad som sammanlagt kommer dö av cancer och i trafikolyckor.
  Läs mer
 • 2019-02-06

  Federley: Det behövs bättre tågförbindelser till Europa
  Danmark och Tyskland är nu överens om att finansiera en ny förbindelse över det så kallade Fehmarn-Bält. Detta kan i förlängningen korta restiden mellan Stockholm-Hamburg till fem timmar. - Ska tåget konkurrera med flyget behövs fungerande infrastruktur, säger Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley.
  Läs mer
 • 2018-12-17

  Federley toppar EU-lista
  Den 26 maj är det EU-val och i dag tog Centerpartiets förtroenderåd beslut om partiets kandidater och valplattform.
  Centerpartiet kommer under mandatperioden arbeta för ett grönt, demokratiskt och frihetligt Europa.
  - Jag ser fram emot att leda partiet in i valkampanjen och fortsätta göra skillnad i EU-politiken, säger Fredrick Federley, som är toppnamn för C.

  Läs mer