Centerpartiet lokalt
 • / EU-valet 2019

EU-valet 2019

 • Centerpartiet tar miljöansvar, för minskat plastberoende och renare hav.
 • Vår klimatpolitik innebär förnybar energi, grönare transporter och lägre utsläpp.
 • Vi står för sund och säker mat tillsammans med starkare djurskydd.
 • Och vi är en tydlig motkraft till den växande högerpopulismen.

Vi vill ha ett grönt, demokratiskt och frihetligt Europa.

Tack för allt stöd!

Till alla er som valde att lägga er röst på Centerpartiet och därmed såg till att vi kan fortsätta tala med en stark röst i Europaparlamentet: tack!

Utan er, och utan alla som lagt ned tid på att kampanja och samtala med väljare, hade det inte varit möjligt. Det här är ett fantastiskt fint resultat som ni alla kan vara stolta över.

Vi vill rikta ett stort tack till dig som lade din röst på Centerpartiet. Till dig som kryssade någon av våra fantastiska kandidater. Till dig som tillsammans med oss vill stå upp för miljön och klimatet, sund och säker mat, och inte minst jämställdhet och medmänsklighet.

Vi vill också passa på att sända ett stort tack till alla medlemmar som slitit hårt på sin fritid för att föra fram det vi står för och vad vi vill göra i Europa. Som har stått i regn, blåst och solsken – ibland till och med snöstorm – på torg runt om i landet och berättat om Centerpartiets europapolitik. Utan er hade vi inte fått det resultat vi nu fått. Utan er hade vi inte kunnat fortsätta ta kampen mot högerpopulismen, för klimatet och för jämställdheten.

Tack!

Centerpartiets valfilm: EU 2019

Artiklar och nyheter

 • 2019-05-27

  Centerpartiet växer starkt i Europaparlamentet
  Med 10,8% av rösterna ökar Centerpartiet och tar två mandat i Europaparlamentet. Framgången är en fortsättning på det starka väljarstödet i riksdagsvalet 2018.
  Läs mer
 • 2019-05-23

  Lagbrott mot djur i EU måste straffas 
  Djurskyddet måste förbättras i hela EU. Varje år transporteras 1,37 miljarder djur antingen inom EU eller från ett EU-land till ett annat land. Ofta är förhållandena minst sagt ovärdiga och ibland är djuren helt utan mat och vatten. EU måste agera. Centerpartiet vill se flera åtgärder för att säkerställa att lagbrott mot djur tas på allvar.
  Läs mer
 • 2019-05-22

  EU behöver en gemensam anti-traffickingstyrka
  Trafficking är ett fortsatt problem i Europa och i världen. Nu måste arbetet mot människohandel prioriteras högre av EU, så att brottsoffer får upprättelse och förövarna kan straffas. Annie Lööf presenterade idag ett flertal förslag för att bättre kunna bekämpa människohandel på EU-nivå.
  Läs mer
 • 2019-05-20

  C vill belöna minusutsläpp på EU-nivå
  Utsläppen minskar inte i samma takt som tidigare. För mycket koldioxid har släppts ut i atmosfären, nya utsläpp bromsas inte snabbt nog. Det krävs en effektivare politik i EU för att vända utvecklingen. Via ny grön teknik kan vi ta bort utsläpp från atmosfären – det som kallas minusutsläpp. Annie Lööf presenterade idag förslag för minusutsläpp på EU-nivå.
  Läs mer
 • 2019-05-20

  EU måste ta mer miljöansvar
  Klimat och miljö är två av de viktigaste frågorna i EU-valet, både för väljarna och för Centerpartiet. Det finns kraftfulla åtgärder på området som kan göras på EU-nivå, och det är där fokus nu måste ligga. Annie Lööf berättar mer om Centerpartiets EU-politik i Svenska Dagbladet.
  Läs mer
 • 2019-05-19

  C vill ha EU-lag om fri rörlighet för HBTQ-personer
  Den fria rörligheten tillhör EU:s kärna. EU-medborgare ska kunna arbeta och studera i andra medlemsländer med samma rätt till försäkringar och förmåner som landets medborgare. Även familjen ska få följa med. Och EU:s fria rörlighet måste garanteras för alla – oavsett hur personers partnerskap eller familjesituation ser ut.
  Läs mer
 • 2019-05-17

  Nya förslag för grönare flyg
  Möjligheten att kunna resa och upptäcka nya platser är något vi ofta ser som självklart. Men ska vi resa mer hållbart och dessutom bevara ett öppet och dynamiskt Europa, så måste utsläppen från flyget minska. Annie Lööf och Fredrick Federley presenterade idag flera konkreta förslag för att göra flyget grönare.
  Läs mer
 • 2019-05-13

  C vill se plastförbud och mer återvinning i EU
  Varje år dör hundratusentals fåglar och däggdjur till följd av nedskräpningen från plastartiklar. Fortsätter detta så kommer det snart att finnas mer plast än fisk i våra hav. EU måste höja ambitionsnivån genom att förbjuda fler plastartiklar och skapa bättre förutsättningar för återvinning.
  Läs mer
 • 2019-05-09

  C vill underlätta klimatsmarta resor i EU
  Centerpartiet lägger nu fram en rad förslag för att det ska bli mindre krångligt att resa med tåg över nationsgränserna. – Ska vi trycka tillbaka klimathotet, då måste det bli lika lätt att ta tåget som flyget, både på semestern med familjen och på affärsresan, säger Fredrick Federley.
  Läs mer
 • 2019-04-25

  C vill se Parisavtal mot antibiotikaresistens
  Antibiotikaresistensen är en tickande bomb. Vi måste agera kraftfullt och fort, annars riskerar vi att sjukdomar såsom lunginflammation hos små barn inte går att bota. Forskningens värsta scenario säger att 10 miljoner människor kommer att dö av resistens år 2050 – fler än vad som sammanlagt kommer dö av cancer och i trafikolyckor.
  Läs mer