Almedalen 2017

Här hittar du information och program om Centerpartiets medverkan vid Almedalen 2017.

Seminarier St Hansplan hela veckan

Kom och ta del av intressanta samtal och seminarier på olika teman med inbjudna gäster och Centerpolitiker.

Veckans program

Centerpartiets dag tisdag den 4 juli

Partiledartal:

Centerpartiets ordförande Annie Lööf.
19.00 Almedalens scen.

Centerpartiets ekonomiska seminarium; Hur kan vi förnya den svenska modellen och minska klyvningen?

4 juli kl. 10.00-11.30, tältet i Almedalen
Svensk arbetsmarknad är kluven, socialt och regionalt. Mellan de som har jobb och de som lever på bidrag, och mellan olika delar av Sverige. Hur ser de strukturella reformer ut som kan förnya den svenska modellen? Hur förenar vi flexbilitet, entreprenörskap och trygghet?

Medverkande:
Annie Lööf, partiledare, Centerpartiet
Anna Breman, chefsekonom, Swedbank
Pontus Braunerhjelm, professor nationalekonomi, KTH
Martin Ådahl, chefsekonom, Centerpartiet
Åsa Hansson, docent nationalekonomi på Lunds Universitet
John Hassler, , professor nationalekonomi på IIES Stockholm

Seminarier St Hansplan

Program för S:t Hansplan, tisdagen den 4 juli.

10.00-10.40
”Du har så snygga ben” – om hot, våld och jämställd idrott
Hot, våld och diskriminering hindrar jämställd idrott. Bristande sponsring och låg lön försvårar ytterligare. Hur kan politiken göra skillnad? Medverkande: Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet, Linda Wijkström, generalsekreterare på Elitfotboll dam, Linnea Cleasson, handbollsproffs. Arrangeras av Centerkvinnorna.

10.45-11.15
Visst går det! Så lyckas AlphaCe förmedla jobb till nyanlända.
Maria Mattsson Mähl har på kort tid byggt upp utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCe, som framgångsrikt lyckas hitta jobb till dem som står längst ifrån arbetsmarknaden, inte minst nyanlända. I ett samtal med Centerpartiets integrationspolitiska talesperson Annika Qarlsson berättar hon om sitt recept för en effektiv jobbförmedling.

11.30-12.00
Vem är det egentligen som ska integreras och i vad?
Föreläsare, författare och samtalsaktivist. Navid Modiri är en man i rörelse, med ständigt nya infallsvinklar på brinnande samhällsfrågor. Mångfald och integration är två ämnen han ofta tar sig an, denna gång tillsammans med Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

12.15-12.45
Räcker det med ny teknik för att ställa om till förnybart?
För att nå ett transporteffektivt och hållbart samhälle är den nya tekniken en nyckelspelare. Men hur går det ihop med dagens förutsättningar och politiska förslag, såsom kilometerskatten? Urban Wästljung, hållbarhetschef inom transport på Scania, berättar om företagets arbete i ett samtal med Anders Åkesson, Centerpartiets transportpolitiska talesperson.

13.00-13.30
Digitala tjänster för vård närmare människorna
Den tekniska utvecklingen gör det möjligt även för dem som har långt till vården att enkelt komma i kontakt med en läkare. Hos företaget KRY kan patienten prata med en doktor via videosamtal och få hjälp med besvär som inte kräver fysisk undersökning. KRY:s Sverigechef Livia Holm samtalar med Anders W Jonsson, barnläkare och sjukvårdspolitisk talesperson för Centerpartiet, om hur vården kan komma närmare människorna.

13.45-14.15
Hur kan vi rusta Sverige för sämre tider?
Lars Calmfors är professor i nationalekonomi och tidigare ordförande för Finanspolitiska rådet. Han är en ständigt aktuell och tung röst i den svenska ekonomiska debatten. Tillsammans med Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl diskuterar han utmaningarna för svensk ekonomi.

14.30-15.00
Cyberattacker – kan Sverige stå emot?
Den nya tidens krigsföring, hybridkrigsföring, använder sig av information och cyberattacker för att göra behovet av militära insatser minimalt och skaffa sig politiska fördelar. Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet, samtalar med Johan Sigholm, major i Flygvapnet som forskar vid Försvarshögskolan om kvalificerade hot i cybermiljön.

15.15-15.45
Bostadskrisen utanför städerna. Hur kan det byggas mer på landsbygden?
Susann Bard, tidigare tillförordnad generaldirektör för Boverket, leder en utredning som tittar på hur förutsättningarna kan bli bättre för att långsiktigt finansiera olika typer av bostadsbyggande. På S:t Hansplan träffar hon Centerpartiets bostadspolitiska talesperson Ola Johansson för ett samtal om bostadsbristen och varför det upplevs som svårare att bygga utanför storstäderna.

16.00-16.30
Måste alla utbildningar vara akademiska?
Akademiska utbildningar brister i kvalitet. Samtidigt ser vi hur YH-utbildningar ger jobb. Blir utbildningar verkligen bättre av att vara akademiska? Medverkande: Björn Brorström, rektor på Högskolan i Borås, Vesna Prekopic, ledarskribent på Dagens Arena, Mikaela Almerud, Svenskt Näringsliv. Arrangeras av Centerstudenter.

16.45-17.15
Talangutvisning eller talangutveckling – hur ska vi ha det?
Spotify är ett av många svenska företag som länge har uppmärksammat problemet med att anställda får sina arbetstillstånd indragna på grund av teknikaliteter och tvingas att lämna Sverige. En orimlig hållning överlag och speciellt i en bransch där många tävlar om talangerna. Katarina Berg, HR-chef på Spotify, möter Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson, och samtalar om hur vi kan lösa problemet.

17.30-18.00
Hur ger vi landsbygdens unga en chans på arbetsmarknaden?
Hör en namnkunnig panel diskutera hur vi ger unga på landsbygden bättre möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Medverkande: Edward Hamilton, expert på arbetsgivar- och förhandlingsservice på Svenskt näringsliv, Po Tidholm, journalist, författare och kulturkritiker, Louise Grabo, vice ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund. Arrangeras av Centerpartiets ungdomsförbund.

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.