EU-valet 2019

 • Centerpartiet tar miljöansvar, för minskat plastberoende och renare hav.
 • Vår klimatpolitik innebär förnybar energi, grönare transporter och lägre utsläpp.
 • Vi står för sund och säker mat tillsammans med starkare djurskydd.
 • Och vi är en tydlig motkraft till den växande högerpopulismen.

Vi vill ha ett grönt, demokratiskt och frihetligt Europa.

sol-has-bg sol-light-text

Tack för allt stöd!

Till alla er som valde att lägga er röst på Centerpartiet och därmed såg till att vi kan fortsätta tala med en stark röst i Europaparlamentet: tack!

Utan er, och utan alla som lagt ned tid på att kampanja och samtala med väljare, hade det inte varit möjligt. Det här är ett fantastiskt fint resultat som ni alla kan vara stolta över.

Vi vill rikta ett stort tack till dig som lade din röst på Centerpartiet. Till dig som kryssade någon av våra fantastiska kandidater. Till dig som tillsammans med oss vill stå upp för miljön och klimatet, sund och säker mat, och inte minst jämställdhet och medmänsklighet.

Vi vill också passa på att sända ett stort tack till alla medlemmar som slitit hårt på sin fritid för att föra fram det vi står för och vad vi vill göra i Europa. Som har stått i regn, blåst och solsken – ibland till och med snöstorm – på torg runt om i landet och berättat om Centerpartiets europapolitik. Utan er hade vi inte fått det resultat vi nu fått. Utan er hade vi inte kunnat fortsätta ta kampen mot högerpopulismen, för klimatet och för jämställdheten.

Tack!

Centerpartiets valfilm: EU 2019

Artiklar och nyheter • Centerpartiet välkomnar den nya EU-kommissionen
  Idag röstade Europaparlamentet för den nya EU-kommissionen, som kommer ledas av Ursula von der Leyen. Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley och Abir Al-Sahlani välkomnar den nya kommissionen och ser fram emot att börja förhandla lagstiftning. – Nu kan vi äntligen ta oss an de problem som EU behöver lösa, säger Fredrick Federley.
  Läs mer


 • Fredrick Federley ska utforma EU:s nya klimatpolitik
  Fredrick Federley får en ledande roll när EU:s nya klimatpaket, The Green Deal, nu tas fram. Det bestämdes under den liberala partigruppen Renew Europes gruppmöte under onsdagsförmiddagen.
  Läs mer


 • Klimatfrågan måste drivas på EU-nivå
  Idag är det 25 år sedan Sverige gick med i EU och en särskild partiledardebatt hålls därför i riksdagen. Annie Lööf kommer att lyfta klimatfrågan och samtidigt utmana de andra partiledarna att också driva på för ett mer ambitiöst klimatarbete inom EU. – För att klara klimatutmaningen är EU-samarbetet helt avgörande, säger Annie Lööf, partiledare (C).
  Läs mer


 • Federley tar ledande EU-roll för klimat och landsbygd
  Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley har blivit vald att leda den liberala gruppen Renew Europes arbete med klimat- och landsbygdspolitik i Europaparlamentet framåt.
  Läs mer


 • En klimatpolitik för EU som gör skillnad
  Klimatutmaningen är global. Därför krävs samarbete länder emellan om vi ska nå Parisavtalets mål. Sverige är ett av endast sex länder som idag ligger i fas att nå sitt klimatmål till 2030 och vi står endast för en liten del av EU:s utsläpp. Nu måste andra länder öka sina ambitioner. Centerpartiet föreslår därför att EU ges större makt att agera kraftigare.
  Läs mer


 • Centerpartiet röstar för Ursula von der Leyen
  Under tisdagskvällen röstar Europaparlamentet om ny ordförande för EU-kommissionen. Efter försäkringar om att tyska kandidaten Ursula von der Leyen kommer prioritera bland annat klimatet och rättsstatens principer så kommer Centerpartiet att rösta för.
  Läs mer


 • Tunga poster för Centerpartiet i EU
  Centerpartiet tar flera tunga poster i Europaparlamentet den kommande mandatperioden. Förutom rollen som vice gruppledare i den liberala partigruppen Renew Europe kommer partiet sitta med i bland annat Miljöutskottet, Rättighetsutskottet och Jordbruksutskottet.
  Läs mer


 • Nu krävs en förklaring från Socialdemokraterna
  Genom sin plats i Europarådet drev Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson, på för att införa sanktioner mot den ryska delegationen i Europarådet efter den olagliga annekteringen av Krim 2014. Hon kämpade också för att valobservationer skulle kvarstå och för att stoppa de försöken till regelförändringar som hade till syfte att åter ge Ryssland en plats i Europarådets parlamentariska församling.
  Läs mer


 • Centerpartiet växer starkt i Europaparlamentet
  Med 10,8% av rösterna ökar Centerpartiet och tar två mandat i Europaparlamentet. Framgången är en fortsättning på det starka väljarstödet i riksdagsvalet 2018.
  Läs mer


 • Lagbrott mot djur i EU måste straffas 
  Djurskyddet måste förbättras i hela EU. Varje år transporteras 1,37 miljarder djur antingen inom EU eller från ett EU-land till ett annat land. Ofta är förhållandena minst sagt ovärdiga och ibland är djuren helt utan mat och vatten. EU måste agera. Centerpartiet vill se flera åtgärder för att säkerställa att lagbrott mot djur tas på allvar.
  Läs mer

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.