Vi vill skapa trygghet i hela landet

Var du än bor i landet ska du kunna känna dig trygg med att vården och polisen finns nära.

Därför vill vi:

 • Öka valfriheten och korta vårdköerna.
 • Ge alla möjlighet till en fast läkare.
 • Ha nolltolerans mot alla brott, och fler poliser i alla delar av landet.

Läs hela programmet här , 180.6 kB.

sol-has-bg

Artiklar


 • Så får vi fler läkare i primärvården


  Sverige behöver 2700 fler allmänläkare i primärvården, enligt nya beräkningar från Läkarförbundet.
  Anders W Jonsson lägger nu fram flera förslag för att locka fler läkare till primärvården, bland annat större möjligheter att starta mindre vårdcentraler och ett tak för hur många patienter som kan lista sig hos en läkare.
  ”Detta är ett akut problem. En fullt bemannad och fungerande primärvård är absolut nödvändig. Det är en grundläggande del av välfärden”, skriver han på SvD Debatt i dag.

  Läs mer

 • Nytt förslag för att minska sjukskrivningar vid psykisk ohälsa


  Centerpartiet satsar 1,2 miljarder över tre år till ny vårdform inom ramen för öppenvårdpsykiatrin.
  Inom den nya vårdformen ska patienter kunna få snabb hjälp utan remiss vid lättare psykisk ohälsa.
  – Vi behöver bli mycket bättre på att fånga upp och behandla den psykiska ohälsan innan människor blir sjukskrivna, säger Annie Lööf.

  Läs mer

 • Anders W Jonsson: Löfvens politik har orsakat ökade vårdköer


  Svårare att träffa läkare, en jakt på välfungerande vårdgivare och ett sviket vallöfte om kortare köer för cancersjuka. Stefan Löfven gick till val på att minska väntetiderna i vården – men resultatet blev kraftigt ökade vårdköer.
  ”Regeringens svar på vårdkrisen har varit att lägga nästan all energi på att försvåra för de privata utförarna, trots att de är avgörande för att öka tillgängligheten”, skriver Anders W Jonsson på DN Debatt med anledning av statsministerns vårdutspel.

  Läs mer

 • Anders W Jonsson: "Hårresande att vilja ta bort LSS för barn och gamla"


  Regeringens utredare föreslår att assistansen för barn och gamla ska avskaffas. Ett hårresande förslag som drabbar de allra svagaste i vårt samhälle.
  - Jag är djupt bedrövad över att barn med svåra funktionsnedsättningar inte längre ska få leva med sina familjer, säger Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson för Centerpartiet.

  Läs mer

 • C föreslår nationell kö-portal till BUP


  En nationell portal där patienterna själva kan se var köerna till BUP är kortast. Det föreslår Centerpartiet för att unga människor snabbare ska få hjälp.
  – Det här skulle på ett enkelt sätt göra det möjligt för patienten att kunna gå in och se hur köerna ser ut, säger Anders W Jonsson till SVT.

  Läs mer

 • Socialdemokraterna vill ta bort din rätt att träffa en läkare


  Krisen i primärvården är akut, bara 40 procent har en fast läkare och köerna växer.
  Då väljer Socialdemokraterna att ta bort din rätt att träffa en läkare.
  - Regeringen sminkar upp grisen och urholkar patientens rättigheter med det här förslaget, skriver Anders W Jonsson, barnläkare och sjukvårdspolitisk talesperson för Centerpartiet i Aftonbladet.

  Läs mer

 • Fokusera på att lösa vårdkrisen


  Centerpartiet kommer fortsätta göra allt vi kan för att stoppa regeringens planer på att kraftigt minska valfriheten i vården. I stället för avveckling vill vi ha utveckling. Vi föreslår därför att det ska bli enklare för läkare att starta mindre vårdcentraler, skriver Anders W Jonsson (C) sjukvårdspolitisk talesperson i en debattartikel i dagens GP
  Läs mer

 • Anders W Jonsson: Så flyttar vi vården närmare människorna


  När vi är sjuka är vi som mest utsatta. Då behöver vi ha nära till hjälpen och tryggheten, därför måste vi öka tillgängligheten och låta vården komma närmare människorna.
  - Fler läkare som startar fler vårdcentraler skulle lära känna sina patienter på ett mer personligt sätt och arbeta mer effektivt med att få ner sjukdomstalen. På så sätt skulle vi få en närmare och mer tillgänglig vård i hela landet, säger Anders W Jonsson, barnläkare och sjukvårdspolitisk talesperson. 

  Läs mer

 • Glesbygdens kvinnor har rätt till en nära vård


  Vi vill se en närmare vård i hela landet. Det gäller inte minst tillgänglig och trygg förlossningsvård i glesbygd. Men under regeringens tid har vårdköerna ökat och tillgängligheten minskat.- Hur kan det det vara okej för glesbygdens kvinnor att inte ha en tillgänglig förlossning, säger Annie Lööf som i senaste partiledardebatten ställde statsminister Stefan Löfven mot väggen.

  Läs mer

 • Närmare vård i hela landet - tre förslag


  Sverige ska ha råd med en sjukvård som finns där när du behöver den.
  Oavsett var i landet du bor.
  ”Idag ser vi tyvärr hur utvecklingen i många fall går åt motsatt håll”, skriver Annie Lööf idag i Aftonbladet och presenterar tre förslag i områden som behöver ses över.

  Läs mer

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.