Till dig som är förstagångsväljare

Det är stort att få rösta för första gången. Din rösträtt är viktig, inte minst med tanke på att allt fler länder i världen, även i Europa, blir mindre och mindre demokratiska. Fram tills vallokalerna stänger 11 september kan du använda din röst för att bygga ett bättre Sverige.

sol-has-bg sol-light-text sol-gray-tone

Har du bestämt dig?

Sverige står inför ett avgörande val. Klimatkrisen är akut och Sverige har ett antal stora samhällsutmaningar framför oss. Samtidigt riskerar vi, för första gången sedan demokratin infördes, att få en regering med aktivt stöd av ett främlingsfientligt parti. Men inte om Centerpartiet får bestämma.

Vi kämpar för ett mer öppet och liberalt Sverige. Ett Sverige som håller ihop, där jämställdheten ökar och vi tar ett större miljö- och klimatansvar för att sänka utsläppen.

Vi kan stoppa klimatförändringarna – men det är bråttom. Därför satsar vi rejält för att minska utsläppen och skärpa klimatmålen. Det kommer vi att fortsätta kämpa för.

Det måste också bli enklare att vara miljövänlig i vardagen. Vi vill att fler återanvänder istället för att köpa nytt, har möjlighet att göra klimatsmarta val i affären, och minska matsvinnet.

Jämställdhet kommer inte av sig självt, det är något vi måste fortsätta slåss för. För att kvinnor ska behandlas på lika villkor som män och få lika lön för lika arbete. Dessutom ska män som slår kvinnor aldrig få komma undan.

Alla kvinnor ska också kunna känna sig trygga med att de bestämmer över sina egna kroppar. Vi vill därför skriva in aborträtten i Sveriges grundlag.

Svensk landsbygd är fantastisk. För att göra det lättare att leva i hela landet vill satsa på bättre uppkoppling, fler poliser, en vård som finns nära och bra tågförbindelser.

Alla måste få samma förutsättningar, oavsett var man bor. Det handlar om rättvisa.

centerpartiet pridefestivalen

Vad vill Centerpartiet göra för unga?

Att ha en utbildning, ett jobb och en bostad är avgörande för att kunna stå på egna ben och ta steget fullt ut i samhället. För Centerpartiet är det viktigt att alla ges den chansen – var i Sverige du än bor, varifrån du än kommer och oavsett om du är tjej eller kille.

Läs mer om vår politik:

Klimat

Jämställdhet

Landsbygd

Bostadspolitik

Utbildning

Jobb

Digitalisering

Diskriminering och HBTQI

Försvar och NATO

Djurens rättigheter

Bredband och mobiltelefoni

Integration och invandring

Politik för Sveriges studenters bästa

Intresserad av något annat område? Läs mer under Politik A till Ö.

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.