Stoppa dräneringen av poliser lokalt

Centerpartiets toppnamn till Riksdagen, Tim Svanberg utkräver ansvar från Morgan Johansson

Den senaste tidens oroligheter i Ronneby visar med all önskvärd tydlighet att Ronneby är i behov av en permanent förstärkning av polisresurserna. Men när resurser flyttas från lokalpolisen till Malmö omöjliggörs detta. I Sydöstran den 28 november kan vi läsa hur Ronneby tillförs tre ytterligare poliser men att tre poliser samtidigt skickas iväg som gränspoliser. I en interpellationsdebatt i Riksdagen i fredags hävdade justitieminister Morgan Johansson (s) att så inte sker.

”Påståendet att det skulle flöda folk från den lokala organisationen upp till den regionala håller inte. Det är snarare tvärtom. Det går i andra riktningen. Mycket av det som tidigare fanns regionalt inom ramen för de gamla länspolismyndigheterna är faktiskt nedpressat lokalt. Det är bättre i dag än det var 2015” (Morgan Johansson 2016-12.01)

-Det här visar att ministern inte förstår hur verkligheten ser ut. Vi är i starkt behov av att regeringen visar ansvar i denna situation. Istället slår ministern ifrån sig och hävdar saker som inte stämmer. Det är allt mer uppenbart att ministern antingen negligerar Ronnebys problem eller helt enkelt inte förstår hur verkligheten ser ut utanför regeringskansliet i Stockholm säger Riksdagskandidat Tim Svanberg (c) i en kommentar.

Tim Svanberg kräver nu att regeringen agerar och att justitieminister Morgan Johansson levererar ett svar till de Ronnebybor som undrar när han tänker se till att stoppa dräneringen av poliser lokalt.