Fiskare i kris-Centerpartiet kämpar för dem

EU:s ministrar beslöt om fyra månaders stopp för sillfisket i Östersjön. Kvar finns sillfiskare i bland annat Sölvesborgs kommun som är på ruinens brant. Nu har Centerpartiet kontaktat sina riksdagsledamöter om ersättning.

Juni, juli, augusti och september har Östersjöns sillfiskare tvingats stanna på land. EU:s fiskeministrar ville skydda torsken och beslöt därför om fiskestoppet.

För de strandsatta yrkesfiskarna, varav många bor och är verksamma i Sölvesborgs kommun, har läget blivit allt mer krisartat och nu har centerpartiet i Sölvesborg bestämt sig för att kämpa för dem.
- Precis som alla andra har de räkningar att betala, ingen kan leva utan pengar, säger Ulf Svensson Centerpartiet i Sölvesborg.

Han har reagerat starkt på yrkesfiskarnas berättelser och nu har centerpartiet lokalt tagit kontakt med partiets riksdagsledamöter.
- Det här är en fråga som regeringen äger, men vi vill att våra riksdagsledamöter trycker på för att fiskarna äntligen ska få sina pengar, säger Ulf Svensson.
- Det här handlar om överlevnad för hela den svenska fiskeindustrin, som länge har gått på knäna. Vill vi ha svensk sill på julbordet får vi se till att stötta fiskarna nu, säger Ulf Svensson.

- Vi kan inte bara importera massor med mat. För så väl arbetstillfällenas som miljöns skull måste vi se till ge den närproducerade maten en ärlig chans. Om det kustnära fisket försvinner får vi bara fiskefartyg från andra länder som dammsuger bottnarna och det vore katastrofalt, förklarar Ulf Svensson.