Inför partistämman

Månadens Centerkvinnor: Eva och Cecilia RunessonMånga Centerkvinnor runt om i landet vässade sina pennor för att skriva motioner till Centerpartiets stämma. Eva och Cecilia Runesson i Rödeby Centerkvinnor i Blekinge skickade tillsammans med Rödeby Centerparti in tio motioner. De är mor och dotter. Varför jobbar ni så målmedvetet med att föra fram era förslag, år efter år?

- Vi fångar upp frågor som är viktiga för oss lokalt i Blekinge, och försöker driva sådant som gynnar våra medlemmar. Det är många som har förtroende för oss och därför hör av sig om sina problem i vardagen, säger Eva och Cecilia tillägger:
- Det är också ett sätt att känna samhörighet. Vi kanske pratar ihop oss i avdelningen kring en fråga och sedan stöter man ihop med någon i affären och fortsätter att prata. Det är viktigt att få känna att man är fri att tänka och att det vi tycker går vidare.

Vilka motioner ligger er extra varmt om hjärtat?
- Jag har svårt att framhålla en motion, alla är viktiga, säger Cecilia. Det betyder mycket att vi i Centerkvinnorna driver våra spetsfrågor. De kanske inte går igenom, men med små, små steg kommer vi framåt.
- Den motion vi har lagt om att få lön för alla schemalagda arbetstimmar är viktig för mig, säger Eva. Det är kränkande att förutsättas att vara på arbetsplatsen när man har jour utan att få lön för det, som jag själv har upplevt som personlig assistent. En annan viktig motion för mig är den om höjd åldersgräns för studiemedel genom CSN. Jag är 56 år och för gammal för CSN men för ung för pension. Jag förutsätts att jobba i minst tio år till, men kommer inte att orka det i mitt yrke.

Berätta lite om vilka ni är.
- Jag har tagit en paus från arbetet som personlig assistent, säger Eva. Just nu går jag en konstlinje på Folkhögskolan i Bräkne-Hoby. Hantverk och skapande är ett stort intresse. Tillsammans med min man har jag en skogsgård med betande djur. Jag värnar kulturlandskapet mycket och är emot den exploatering vi ser av marken här i Blekinge för byggnation.
-Jag jobbar med läsutveckling på en landsbygdsskola, säger Cecilia. Jag sitter också i arbetsmarknadsnämnden i Karlskrona kommun. För några år sedan flyttade jag tillbaka till Blekinge efter att ha bott och studerat i Växjö i fem år - det är något med luften och naturen här. Jag köpte en gård i den by jag växte upp i, det hade jag väl aldrig kunnat tro. Jag är mycket intresserad av skog och natur och har häst, hund, katt och höns. Dessutom gillar jag att fotografera och resa.

Vilka är era bästa tips för att skriva bra motioner?
- Att lyssna på folk! Vi måste ta våra medlemmar på allvar, det är jätteviktigt, säger Eva.
Cecilia lägger till:
- Att skriva om något som man själv kan och som berör en. Och så ska man inte ge sig. Går motionen inte igenom första gången, kör den igen! Det tar lång tid att ändra synsätt.

Vad är systerskap för er?
- För mig är det att stötta och hjälpa varandra, säger Cecilia. Och lyfta fram kvinnor som lyckas.
- Att hålla ihop. Annars hade vi inte haft rösträtt i dag, säger Eva. Det är viktigt att vi fortsätter att driva våra jämställdhetsfrågor, det gynnar både kvinnor och män.