Falun
Centerpartiet lokalt

Ett större Falun

Att det ska byggas bostäder på landet i Falu kommun har varit en stark drivkraft till att jag har engagerat mig politiskt. Många har försökt att få mig att förstå att det är en omöjlighet att bygga lägenheter utanför Falu centrum. "Det blir för dyrt". "Ingen vill bo där". "Det finns ingen bostadskö". Det brukar vara de vanligaste argumenten.

Det sistnämnda argumentet är det ”bästa”, då det inte går att ställa sig i någon bostadskö i de bostadsområden som inte har några lägenheter. Det blir ett moment 22. Inga lägenheter, inga köande hyresgäster – inga köer, inga nybyggda lägenheter.

Med en dåres envishet har jag lyft frågan om och om igen under de 40 år jag varit engagerad i kommunpolitiken. Jag har inte varit ensam om att driva frågan, många i mitt parti och även från andra partier har även tyckt att bygga lägenheter på landet är viktigt. Trots detta har det varit svårt att rå på motståndarna. Lagstiftning, revisorer och kreditinstut är inte anpassat för småskaligt byggande utan för de större städerna. Sedan några år tillbaka är Falu kommuns vision "Ett större Falun" - det betyder bland annat att hela kommunen ska växa och bidra till kommunens utveckling. Det är en vision som förpliktigar. I samband med att kommunen jobbade fram visionen, var det som att även kommunens gamla allmännyttiga bostadbolag Kopparstaden kom på nya tankar. Även om det inte har varit en lätt resa så har det funnits en ärlig avsikt med att försöka få till fler lägenheter utanför stan. Kopparstaden har redan idag ca 10 procent av sina lägenheter utanför Falu tätort.

Äntligen börjar också de nya tankarna ge effekt. Först ut är fem nya seniorlägenheter på Centrumvägen i Svärdsjö som skapas genom att befintliga kontorslokaler byggs om, samtidigt som sju andra lägenheter helrenoveras. Nästa projekt är ett nybygge på 20 lägenheter i Sundborn som nu är under upphandling. Det är enormt viktigt att dessa två projekt kan genomföras då de kommer att kunna fungera som referensobjekt för Kopparstaden som inte har byggt denna typ av boende utanför centrum sedan 80-talet.

För mig är det viktigt att de byggs för att vissa att det finns en efterfrågan och att folk även utanför centrum är beredda att betala för en ny hyresrätt. Om det visar sig att jag har rätt och lägenheterna fylls och att olyckskorparna har fel så planerar Kopparstaden för att bygga ytterligare 14 lägenheter i Bjursås. Om dessa 45 lägenheter blir uthyrda så ser jag inga hinder för att fortsätta bygga utanför centrum i till exempel Vika, Enviken, Linghed och Aspeboda.

/Göte Persson