Falun
Centerpartiet lokalt
  • / Nyheter
  • / Tillsammans tar oss igenom denna tuffa tid

Tillsammans tar oss igenom denna tuffa tid

Jag tittar ut genom köksfönstret med kaffekoppen i handen och ser på den vackra soluppgången. Förundrat tänker jag på att vi alla just nu lever i en värld som begränsar oss. Är det något som vi Centerpartister har svårt för är det just känslan av ofrihet. Men denna ofrihet vi nu har i samhället är till för att skydda våra äldre och övriga riskgrupper – därför känns den ändock inte påtvingande utan som en plikt.

Camilla Andersson Sparring Falun

När jag skriver detta så har jag satt mig själv i karantän på grund av att jag är lite småförkyld, har en lätt förhöjd kroppstemperatur samt en lätt hosta. Jag har definitivt inte tid att sitta i karantän just nu – men det är av största vikt att jag gör det, jag avlastar nämligen sjukvården och begränsar smittspridningen om det nu skulle vara Corona - Covid 19.

Vi vet alla att den här märkliga tiden kommer att få ett slut och när det är över kommer några av oss att ha förlorat nära och kära i smittan. Det är hemskt och oerhört sorgligt!

På omvårdnadsförvaltningen i Falun jobbas det febrilt, och samtliga anställda gör ett oerhört beundransvärt bra jobb – som alltid! Det krävs mycket av oss just nu, var och en, anställd som medborgare och det är NU vi visar upp vår styrka – att hjälpas åt och klara av detta tillsammans. Jag hyser stor tilltro till våra medarbetare och deras kompetens. Det är ett hemskt virus som nu spridit sig över hela världen och det kommer ta tid att bli av med det, men det kommer att gå fortare om människor stannar hemma vid minsta lilla förkylningssymptom och stannar hemma i 48 timmar efter sista symptomen.

Även om vi står i smittmässigt tuffa tider så måste förvaltningens arbete att fortgå och i framtiden så ligger olika beslut som skall fattas för att dels klara ekonomin men också för att utveckla förvaltningen framåt. Vi i Falualliansen kommer att den 21 april ta upp ett ärende till beslut angående att lämna ut flera enheter på entreprenad, vi anser nämligen att konkurrens är bra och att monopolism är dess motsats – inte bra!

Konkurrens ökar kvaliteten även i våra egna verksamheter och de är bra för de som brukar våra tjänster kort och gott! Vi Centerpartister gillar valfrihet och vi tror att våra medborgare tycker om att få bestämma själv vem de vill ha som utförare. Vi vill att ni ska veta att vi ”säljer inte ut” verksamheter utan vi lämnar över till företag på entreprenad som bedriver verksamheten åt oss – och vi behåller kontrollen. Detta vet vi ökar kvaliteten hos både oss och våra företagare. Vi samarbetar med våra företagare och har en god dialog med dem.

Jag vill samtidigt passa på att säga att för mig och oss är det inte viktigt vem som bedriver verksamheten, utan vem som kan ge bästa tänkbara kvaliteten till våra äldre och de som brukar omvårdnadstjänster. Det måste alltid vara i fokus och det är mitt fokus!

Det ligger även ett arbete och en utredning om att se över hur omvårdnadsförvaltningen och socialförvaltningen skulle kunna göra en mindre fusion i framtiden. Då det är viktigt att se till medborgarens bästa och för att inte medborgare ska ramla mellan stolarna, har en utredning startats om omvårdnadsförvaltningen ska ta tillbaka LSS och socialpsykiatrin in i sin regi igen (då vi har Hälso- och sjukvårdsansvaret för dessa människor så krånglar det till sig att detta ligger på två olika förvaltningar). Innan detta sker skall det naturligtvis göras en gedigen utredning samt att det skall röstas om det.

Önskar er alla en allt gott märkliga år 2020.

Vänligen Camilla Andersson Sparring, omvårdnadsnämndens ordförande