Pol. Sek – Jaha, en sådan ja!

”Jaha, och vad jobbar du med då?”. Frågan vi alla fått och säkert själva tagit till när vi trevande ska försöka inleda en konversation med någon ny bekantskap. Oavsett om sammanhanget är påtvingat, som vid någon konferens med jobbet, eller om vi haft oturen att placeras vitt skilda från de vi normalt sett umgås med, vid till exempel ett bröllop, så kan man vara tämligen säker på att dessa bevingade ord någon gång kommer att höras. I syfte att bryta den berömda isen och inleda en konversation. Men vad händer om svaret på frågan är ”Politisk sekreterare”? Eller om man ger det utökade och mer korrekta svaret ”Politisk sekreterare åt Centerpartiet i Region Dalarna”?

- Hej alla. Jag heter Linda Haglund och jag är Politisk sekreterare åt Centerpartiet i Region Dalarna!

- Hej Linda!

Så, nu har vi avklarat den formella hälsningen och brutit isen. Dags för följdfrågan, eller rättare sagt, det finns i princip tre följdsvar jag får när jag berättar min titel – för ska vi vara noggranna är det ju faktiskt bara min titel jag hittills nämnt, vad jag jobbar med är fortfarande höljt i dunkel.

Det första följdsvaret är ”jaha” och sedan ett snabbt byte av ämne – en bekväm reaktion för mig, ni kommer förstå varför. Det andra svaret är mer av ett påstående, nämligen ”Jahaja, då är du bra på att skriva mötesanteckningar då” – ja, jag är den första att hålla med om att ordet sekreterare i sammanhanget är något missvisande. Tredje svaret är det mest krävande, men förstås trevligast, ”Jaha, vad gör man som Politisk sekreterare då?”. Krävande, för att det inte är så lätt att beskriva i korta drag.

Vid en snabb googling kan man se att Wikipedia förklarar rollen så här: Politisk sekreterare, ofta förkortat pol. sek., en politiskt tillsatt tjänsteman som biträder en eller flera politiker i deras ämbete i riksdagen, kommuner och landsting… arbetar med pressrelationer, kommunikation och omvärldsbevakning. De agerar bollplank och strategiska rådgivare… Motsvarande typ av tjänsteman i regeringskansliet är statssekretare och politiskt sakkunnig.

En doldis bland tjänsterna inom offentlig sektor, kan man säga. Man är anställd av regionen, men jobbar för politiken. Enligt ett uppslag i tidningen Dagens samhälle för någon månad sedan är man tydligen ”en dold makthavare” också, så det får jag inte glömma att sätta på CV:t…

Men hur hamnade jag här då, kan man undra? Ja, nu är jag ju inte precis känd för att stå på barrikaderna och ropa ut mina starka politiska åsikter, även om de som känner mig väl kan intyga att jag till och med kan ha ganska starka sådana. Om ämnet är det rätta. Men efter valet 2018 visade det sig att det faktiskt finns sätt att vara engagerad, utan att behöva inta plats i rampljuset själv.

Då sökte Centerpartiets nyblivna regionråd Sofia Jarl efter en Politisk sekreterare. Jag hade inte en aning om att det fanns en sådan typ av tjänst, ännu mindre vad den innebar, men läste på och tyckte att den var som klippt och skuren för mig – och har nu världens bästa jobb! Ingen dag är den andra lik, och ibland lyckas man flika in något som faktiskt gör skillnad på riktigt.

Jag har alltså privilegiet att få jobba närmast Sofia Jarl - det mest kompetenta regionråd som gått i ett par skor, ofta snygga med klack - men jag stöttar också övriga Centerpolitiker som har uppdrag i regionen och som bonus får jag även vara behjälplig till Distriktsstyrelsen med stort som smått. Samt även teama ihop mig med den fantastiske ombudsmannen i olika frågor.

Det är sex partier som styr Region Dalarna och jag och Sofia arbetar förstås tätt tillsammans med övriga regionråd och deras pol.sekar.

Nå, men rent krasst, vad gör en Politisk sekreterare nu då? Ja, ni. Det enklaste sättet att komma till poängen och svara på den frågan är nog att rabbla ett axplock från en vanlig vecka. Håll till godo:

Pol.sek-möte, Rådsmöte med övriga sex regionråd i majoriteten, Skriva debattartikel om varför BUP behöver förbättras rejält, Föra protokoll vid Distriktsstyrelsemöte, Planeringsmöte med Sofia, Vara med vid invigningen av nya Tandvårdshuset i Borlänge, Prata om vindkraft med en upprörd medborgare i Malung, Möta kommunernas soc-ordföranden i Välfärdsrådet, Göra en film till sociala medier om invigningen, Verksamhetsbesök vid en operation av en tjocktarm, Ordna en heldag med workshop om den regionala utvecklingsstrategin, Medverka vid dito heldag, Planera och delta i samtal om etablering av familjecentraler med kommuner, Planera och kalla till pressträff om nya budgeten, Delta i webbinarium om upphandling, Ordna en hearing med kvinno- och tjejjourerna i länet, Korrekturläsa strategidokument, Filma Sofia för veckans topp-tre-film, Närvara vid Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde, Sköta webb och Facebooksida för C Dalarna, med mera, med mera...

Kanske någon nu blev lite klokare. Någon kanske blev stressad och en tredje förvirrad. Men detta är ändå i väldigt korta drag mitt svar på frågan: ”Jaha, och vad jobbar du med då?”. Min reaktion när jag förra året befann mig i USA och själv ställde frågan till en ny bekantskap och fick svaret ”Politisk sekreterare åt Centerpartiet i Upplands-Väsby”, det är en annan historia.

/Linda Haglund

Porträtt Linda Haglund