Den nya simhallen kan inte bli för dyr!

Äntligen byggs den, den nya simhallen. Många reagerar starkt på prislappen som tros landa på 250 miljoner kronor, förmodligen kommer simhallen kosta ännu mer. Det är farligt att stirra sig blind på siffror i just detta fall, man får inte bli ”dumsnål”, som att till exempel försöka renovera den gamla simhallen. Jag är inte ensam om att se kakelplattorna i botten vittra sönder, och vi är många som vet att ventilationen inte är den bästa.

För mig handlar simhallen om en livförsäkring genom vattenvana och simkunnighet, lägg därtill motionsform och rehabilitering. Sedan får vi inte glömma föreningar som kan nyttja simhallen i sina olika verksamheter. Simidrotten har alltid varit stor i Sverige, vi har haft duktiga simhoppare, vattenpolospelare och framför allt simmare genom åren. I Falun har även kanotklubben och triathlonklubbar använt simhallen flitigt. Idrottsgymnasium växer fram där man grenspecifikt använder simhallen, men även i rehabiliteringssyfte om man drar på sig en skada.

Personligen kommer jag från simningen och har ett förflutet både som badvakt/simlärare på Lugnet och som simledare/simmare i Falu simsällskap. Jag har främst tävlat i triathlon, öppet vattensimning och swimrun. Mellan 2014–2017 jobbade jag som simskoleansvarig för Falu simsällskap och då jobbade jag även med simundervisning för barn och ungdomar med speciella behov. Vi hyrde ibland in oss på Neptunbadet på Falu lasarett för att få vara helt ensamma när vi tränade på skolmålen för simkunnighet. Här träffade jag två damer som arbetade och skötte badet. De berättade att politiker hade för avsikt att stänga Neptunbadet då reningssystemet inte helt höll längre. Damerna hade tagit på sig, på sin fritid, att undersöka möjligheten att skicka patienter någon annanstans i regionen. Jag fick ta del av deras statistik och det fanns ingen anläggning i regionen som kunde erbjuda till exempel lift/hiss i och ur bassängen. Det fanns fler kriterier som saknades på övriga bad-/simanläggningar i regionen så Neptunbadet stängdes aldrig, men man har dragit ner på verksamhet så man inte överbelastar badet.

Detta har man nu tagit höjd för i den nya simhallen, vi måste våga satsa pengar på en anläggning som faktiskt fyller så många olika funktioner för ett samhälle. För många är priset det enda man ser och man glömmer alla människor som är i behov av en simhall. En simhall kan användas från att vi föds till att vi dör. Gravida får bra motion i väntan på bebisen sedan följer babysim, simskola där barn får ta simmärken och känna sig duktiga, simidrott i förening där man får gemenskap. När man blir äldre kan man motionssimma och vara med på vattengympa. Simhallen är en livförsäkring och en hälsoinvestering på så många plan, så för dyr kan den aldrig bli!

Hoppas vi ses i den nya simhallen hösten 2022.

/Åsa Annerstedt (C)