5 miljoner extra till den nära vården

Foto på Lena Reyier och Göran Engström

Lena Reyier och Göran Engström är glada över satningen på Närsjukvårdsteam

 

Centerpartiet har fått igenom en extra satsning på den nära vården på 5 miljoner kronor i budgeten för 2018.

- Satsningen ska främst gå till införandet av Närsjukvårdsteam men även till fortsatta satsningar på att digitalisera vården, säger Lena Reyier (C) oppositionsråd Landstinget Dalarna.

Centerpartiet är tredje största parti i landstinget. För att kunna utveckla den nära vården och få ordning på ekonomin tog partiet efter senaste valet en vågmästarroll i landstingspolitiken.

Centerpartiet har hela tiden varit tydlig med att den nära vården, primärvården måste fungera. Det är nyckeln till en långsiktigt hållbar hälso- och sjukvård. Därför har Centerpartiet fokus på att utveckla vårdcentralerna och närsjukvården. Redan 2015 fick Centerpartiet igenom en satsning på vårdcentralerna med 10 miljoner kronor per år, totalt 40 miljoner kronor extra.

- Nu tar vi nästa steg i satsningen, säger Göran Engström (C) ledamot i landstingsstyrelsen. Denna gång på införandet av Närsjukvårdsteam som med fördel kan startas i Västerbergslagen.

Närsjukvårdsteam vänder sig till människor med omfattande behov av vård och omsorg. Målgruppen är människor med många sjukdomar där vården kräver ett samarbete mellan kommunens hemsjukvård, primärvård och slutenvård

I Skaraborg har försöket visat på goda resultat och de inför nu team i hela länet.

- Bland de inskrivna har akutbesöken minskat med upp till 80 procent, säger Lena Reyier som följt införandet av Närsjukvårdsteamen i Skaraborg. Även antalet slutenvårdsdagar har minskat med upp till 90 procent.

Centerpartiet är beredd att fortsätta arbeta för en bra och säker hälso- och sjukvård och en långsiktigt hållbar ekonomi. Detta kommer Centerpartiets landstingsplan och budget för 2018 som läggs fram i slutet av maj att visa.

Läs mer i media:

SR Dalanytt

Dalarnas Tidningar

Dala-Demokraten

Avesta Tidning