Rösta för medmänsklighet och humanism

När detta skrivs är det tio dagar kvar till valdagen den 9 september. Ett val vars resultat kan bli avgörande för Sverige för decennier framöver.

Jag är själv 71 år och har deltagit i alla val sedan jag uppnådde rösträttsålder. Mitt första val var andrakammarvalet år 1968, det omtalade och omskriva år då så mycket hände. Det var studentuppror i Paris, kårhusockupation i Stockholm och många aktioner från en vänsterrörelse på frammarsch. Det var Tage Erlanders sista val som blev en förkrossande seger för Socialdemokraterna som fick 50,1% av rösterna och egen majoritet.

Som samhällsintresserad har jag följt politiken i Sverige ganska noggrant och har många minnen av olika debatter mellan Erlander, Ohlin, Hjalmarsson, Hedlund, Hagberg, Palme, Fälldin med flera och deras efterträdare. Det har enligt min mening varit hårda men för det mesta justa bataljer, många briljanta retoriska debatter, stora åsiktsskillnader i sakfrågor men för det mesta samsyn i grundläggande frågor om människors lika värde oavsett vem man var eller var man kom ifrån.

Idag är tonen en helt annan. En av anledningarna är naturligtvis att allt tyder på en synnerligen svår parlamentarisk situation efter valet. Det blir med säkerhet svårigheter att bilda en slagkraftig regering. Det kan komma att krävas ett modigt nytänkande för att Sverige ska kunna regeras på ett kraftfullt sätt.

Det som dock skrämmer mig är det parti vars grundläggande ”ideologi” är att svartmåla Sverige och skylla alla problem vi har på invandringen. Samtidigt som alla vet att Sverige med de utmaningar vi har är ett av världens bästa länder att leva i och vi kommer att behöva väldigt många nya arbetstagare när vi äldre blir fler och fler.

Samtidigt marscherar nazister på våra gator och stör och skrämmer människor och får göra detta utan som det verkar att våra myndigheter ingriper. Att vid min ålder få uppleva detta med så många berättelser från barndomen om vad som hände under nazisttiden i Europa under andra världskriget är förfärligt men ändå ingenting emot vad de som överlevde förintelselägren och som fortfarande lever känner.

Jag var själv med när Nordiska Motståndsrörelsen mer eller mindre ockuperade ingången till Akademibokhandeln i Falun när min partiledare Annie Lööf var där för att signera sin bok. Hon fick vackert smyga ut bakvägen på uppmaning från SÄPO.

Häromdagen gick en god vän på Holmgatan i Falun då en kampanjande SD-are tryckte en folder i min väns hand. Min vän förklarade att han inte ville ha någon folder varpå SD-representanten sade.”Jaså, du tycker om massinvandring och gruppvåldtäkter.” En kommentar som talar för sig själv om vad SD i grunden står för.

Den 9 september avgörs det. Jag vet att många redan har röstat och att många fler kommer att göra det före den 9 september. Min uppmaning till er som inte röstat är: Gör det! Lägg din röst på de partier som står för alla människors lika värde oavsett vem man är eller var man kommer ifrån. Låt oss hjälpas åt att hindra de onda krafter som på olika sätt försöker söndra och skrämma och nagga på det demokratiska samhälle som generationer så mödosamt byggt upp.

Per-Anders Westhed (C), riksdagskandidat