Force majeure – för upplevelsebranschens överlevnad!

Gunilla Berglund Avesta

Kultur, idrott och nöje upplever stora inkomstbortfall när efterfrågan upphört till följd av covid-19. Arrangörer har i sommar stora och akuta svårigheter, då de utöver stopp i försäljningen av biljetter och anmälningsavgifter, även förväntas återbetala de gäster och deltagare som bokat plats i förväg. Den som köpt en biljett har enligt lag rätt att få pengar tillbaka. En hel bransch riskerar att gå under om regeringen inte väljer att agera.

Eftersom regering och myndigheter förbjudit folksamlingar med mer än 50 personer tvingas arrangörer skjuta på-, eller ställa in evenemang, Det är självklart att alla måste bidra till att minska smittspridningen och rädda liv. Men det får till följd att arrangörer som redan gjort stora investeringar riskerar att förlora intäkter man redan har från bokningar och biljettförsäljning.

Centerpartiet vill få det klarlagt att covid-19 kan utgöra grund för force majeure eller hinder utanför arrangörens kontroll. Vi vill också att företagen ska kunna ersätta den som bokat eller köpt en biljett med ett presentkort eller liknande istället för återbetalning. Alternativet till ett presentkort eller garanterad plats på nästa års evenemangkan kan vara sämre. Finns arrangören inte kvar blir alla som köpt en biljett utan både pengar värdebevis och möjlighet till framtida upplevelser.

Upplevelsebranschen spelar en viktig roll för det lokala näringslivet. Den skapar jobb och uppmärksammar andra besöksmål på orten. Dalarna har ett rikt utbud av festivaler, teatrar och andra kulturella evenemang som inte bara enar människor, utan även långsiktigt bidrar ekonomiskt till Dalarnas befolkning.

Det är viktigt att vi fattar beslut som är effektiva och gynnar oss alla i ett längre perspektiv. Vi måste se till att svenska företag överlever den här krisen och kan fortsätta skapa arbetstillfällen och erbjuda upplevelser som dessa. Att underlätta för arrangörer att åberopa force majeure och ersätta konsumenten med ett värdebevis istället för återbetalning gynnar oss alla i längden.

//

Sara Persson (C), 1:e vice ordförande i Kultur- och bildningsnämnden, Region Dalarna

Gunilla Berglund (C), ledamot, Dalarnas museums styrelse