Sofia Jarl önskar er alla en fridfull jul!

Nu är det inte långt kvar till jul och vi är många som ser fram emot en välförtjänt ledighet. Det har varit en hektisk och annorlunda höst. Rent utav slitsam för många, inte minst för medarbetarna inom vård och omsorg. Hemarbete, restriktioner, anpassningar, begränsningar, företagare som ser sitt livsverk rämna. Att inte kunna träffa nära och kära. Det har svidit extra i hjärtat.

Julefrid, att vara med nära och kära, äta och dricka gott - ja, det blir inte riktigt som vanligt i år. Men mer än någonsin är det viktigt att vara kreativ. Hur kan vi träffa våra äldre utan att utsätta dem för smitta? Till exempel genom att träffas utomhus på behörigt avstånd, med varm glögg i handen vid en eldkorg kanske? Eller över Facetime, Zoom, Teams eller Skype. Nya tekniska lösningar öppnar upp för nya möjligheter. Jag tror på en ljus framtid. Det finns i dag många lösningar som vi kan använda för att råda bot på den värsta saknaden. Självklart kan detta inte ersätta den varma, innerliga och välbehövliga kramen, men det är bättre än ingenting. Jag hoppas av hela mitt hjärta att du får vara nära någon medmänniska i jul, och inte vara ensam.

Så här i jultider är det inte alla som får vila, njuta och känna sig trygga. När familjen är ledig och mer isolerad från arbetskamrater och vänner är många också mer utsatta. Våldet mot kvinnor är vanligast i hemmet, det är den farligaste platsen att vistas på. Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50, är en stödtelefon, som är öppen dygnet runt och gratis för dig som utsatts för hot och våld eller för dig som känner någon som är utsatt. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen. Men det kan göra skillnad.

Med en önskan om en fridfull jul!
//
Sofia Jarl