Faraah Fikar: Med Marianne "Majsan" Olsson (c)

Fikaturnén fortsätter såhär i sensommaren! Näst ut är Marianne Olsson, som började engagera sig i Centerpartiet i samband med senaste valet 2018. Här träffar vi henne hemma på gården utanför Högsäter.

Vem är du?
Jag är positiv till min natur och är en barnkär djurvän. Jag har lätt för att tycka att livet är roligt och spännande, vilket gör att jag ibland har lite svårt för att säga nej till saker. Är utbildad beteendevetare och jag tycker om att hjälpa människor och är beteendevetare. Andra ord som beskriver mig är: morgonpigg, social, aktiv och tycker om att diskutera samhällsfrågor.

Sambon Roland sitter en liten bit bort och flikar in att hon alltid har rätt i samhällsdiskussioner. ”Vi kompletterar varandra bra", säger Roland med ett stort leende.

Var bor du? Varför bor du i Färgelanda kommun/Dalsland?
Vi flyttade hit 2011, när vi letade efter en hästgård i det vackra Dalsland. Vi hittade den här platsen. Här har vi våra hästar och andra djur och kan leva det aktiva liv som vi trivs med.

Smultronställe?
Vi har en bäck på tomten, dit går jag när jag vill vara ensam och njuta av naturen. Där fyller jag på energi. Jag brukar bada i en sjö uppe på Kroppefjäll, det är ett annat smultronställe.

Vad gör du till vardags utanför politiken?
Vi, jag och min sambo Roland, har en liten hästgård och vi är familjehem. De senaste åtta åren har jag arbetat på arbetsförmedlingen i Uddevalla.

Vad fick dig att bli centerpartist?
På grund av integrationsfrågor, som jag varit engagerad i på olika sätt sedan 1996. Lokalt var det två Centerpartister som jobbade engagerat för integration på olika sätt, Birgitta Örn och Ann-Marie Jacobsson. Deras engagemang fick mig att bli Centerpartist. Jag märkte snabbt att det fanns många aktiva Centerpartister i Färgelanda kommun.

Hur trivs du i Centerpartiet, här i Färgelanda kommun?
Jag trivs mycket bra. Det är en välkomnande och heterogen samling av kompetenta personer.

Vilka politiska frågor brinner för och varför?
- Utbildningsfrågor eftersom jag anser att en god utbildning lägger grund för den demokratiska samhälle och ger individen möjlighet att välja ett bra liv för sig själv och sina medmänniskor.

- Jämställdhet & Integration. Jämställhet borde vara en självklarhet, men vi har en lång väg kvar. Alla ska kunna få samma möjlighet både i arbetslivet såväl som i privatlivet oavsett kön, ålder, etnicitet med mera. God integration är också en viktig grund för ett funderande samhälle. För mig är integration att alla gör det vi kan för att förstå, kommunicera och aktivt verka för att människor ska känna sig välkomna i samhället. Motsatsen är kontraproduktivt för alla. Integration och jämställdhet är frågor som är tätt sammanbundna, för mig handlar integration och jämställhet om samma frågor, man ska känna sig delaktighet oavsett bakgrund eller kön.

- Djurrättsfrågor har alltid varit viktiga för mig. Centerpartiet driver frågan att djurskyddet ska vara lika starkt i hela Europa. Lokalproducerat kött, så man lättare kan ha insyn över hur djuren har det och att djuren slipper långa transporter är viktiga frågor. Själv har jag valt att inte äta kött alls.

Vilka politiska uppdrag idag och känns det att ha den roll du har?
Jag är ledamot i utbildningsnämnden, vice kretsordförande, ledamot i Valbohem AB samt sitter med styrelsen för Centerkvinnorna i Fyrbodal. Jag känner ansvar och tacksamhet över att ha fått förtroendet att representera andra i olika uppdrag.

Vad har du lärt dig i dina nya uppgifter?
Jag har lärt mig mycket om det engagemang och den kunskap som finns inom kommunen. Jag har fått en större insikt om alla föreningar och småföretag som finns här och verkar. Det är intressant att ta del av det politiska arbetet i en liten kommun. Här kan alla som vill, engagera sig vara med och påverka.

Vad har du för tips för den som vill ta steget att engagera sig i Centerpartiet?
Hör av dig till någon av oss och kom med på ett möte! Det är öppen och trevlig stämning på våra möten. Vi har alla varit på vårt första möte någon gång, det är bara att ta steget.

Vem är din politiska förebild och varför?
Jag beundrar människor som vågar tro på förändring och att vi kan göra skillnad. Vår kretsordförande Faraah är en förebild för mig. Han har ett engagemang och orädd ger han sig i kast med olika utmaningar. Jag hoppas att vi en dag ser Faraah i riksdagen.

 

Vid tangenterna // Faraah Mohamud, kretsordförande.