Färgelanda
Centerpartiet lokalt
  • / Nyheter
  • / Faraah fikar: Med Thor-Björn Jakobsson (c)

Faraah fikar: Med Thor-Björn Jakobsson (c)

Näst ut i vår intervjuserie vid kaffebordet är Thor-Björn Jakobsson som jag träffade hemma på gården i Skällsäter, Järbo. //Faraah Mohamud, kretsordförande

Vem är du?
Gift med Inger. Trebarnsfar som tycker om att umgås med barnen även om dom numera är vuxna, utflugna och klarar sig alldeles utmärkt på egen hand. Jag är nog något av en diplomat, god lyssnare och rättvis person. Tycker om sport, så ”TV-tittandet” består nästan bara av sport och nyheter. I naturen trivs jag bra, med vatten och mark – och jag älskar kartor. Gillar att paddla kajak och även att lösa korsord. Jagar älg gör jag några dagar om året vilket är en mycket trevlig hobby som gör att man kan umgås med vänner under trevliga former. Jag har blivit morfar sedan 2 år tillbaka vilket känns väldigt roligt.

Vad gör du till vardags utanför politiken?
Driver ett lantbruk med mjölkproduktion tillsammans med min bror Örjan. Så en stor del av tiden går åt till att jobba med djuren och gården. Vår nya sommarstuga tar lite tid just nu men annars paddlar, promenerar jag i skogen plockar svamp

Vart bor du?
Jag bor i ”Järbo State”, i norra delen av Färgelanda kommun, tillsammans med min fru och en katt.

Varför bor du i Färgelanda kommun/Dalsland?
Jag är född här och när man är lantbrukare är det naturligt att bo på gården som vi har övertagit efter våra föräldrar. Sedan är det ju inte fel att bo i ett landskap som kallas Sveriges miniatyr.

Smultronställe?
Kroppefjäll är ett smultronställe. Vänern är ett annat, där vi har en sommarstuga som vi försöker tillbringa vår fritid och semester vid.

Vad fick dig att bli Centerpartist?
Jag är nog född som centerpartist. Mina föräldrar var politiskt engagerade och givetvis har det präglat mig. Jag blev uppfostrad med fina vädringar om alla människors lika värde och ett levande lokalsamhälle. Jag blev medlem och deltog nog i min första CUF kurs 1973 när jag var 14 år gammal. Det var mina storasystrar som drog med mig då. Sedan var jag engagerad i CUF i ungefär 10 år. Tog en paus i politiken när mina barn var små och då jag under en period arrenderade en gård i Åmål. Vid den tidpunkten var jag mer engagerad inom lantbrukskooperationens olika föreningar, t.ex. LRF och Lantmännen.

Gjorde come back i Centerrörelsen igen början av 2000-talet. Sedan dess har jag varit förtroendevald för och suttit bland annat i utbildningsnämnden, välfärdsberedningen och i fullmäktigepresidiet i Färgelanda kommun samt 6 år som kretsordförande för Centerpartiets.

Hur trivs du med Centerpartiet i Färgelanda kommun?
Fantastiskt bra - det ger kraft och energi. Man får träffa många engagerade personer med spridda erfarenheter och intressen. Vi är duktiga på att ordna aktiviteter som bland annat utbildningar och vi är ett parti som klarar av förnyelse. Vi är ett jämställt parti och det ska vi vara stolta över.

Vilka politiska frågor du brinner för och varför?
Jag brinner för äldrefrågorna och skolan, dessa områden är viktiga tycker jag. Näringslivet är också en viktig del av ett växande samhälle, det ger möjlighet för flera jobb så att fler kan bidra till det gemensamma. Det ska vara lätt att ta kontakt med Färgelanda kommun som medborgare, ett lokalt samhälle där vi hjälps åt.

Inom Rikspolitiken är landsbygdsfrågorna viktiga, småföretagarens villkor och infrastruktur som fiberutbyggnation så att hela landet kan leva. Integrationen är också viktig så att fler människor kan känna sig delaktiga i samhället.

Vilka politiska uppdrag har du idag och hur känns det att ha den roll du har?
Ordförande i kommunfullmäktige, ledamot i val- & arvodesberedningen och kretsstyrelseledamot. Ordförande för kommunfullmäktige är det tyngsta uppdraget och som innebär att jag fått ett förtroende från alla partier och Färgelanda kommun och det är jag tacksam och stolt över.

Vad har du lärt dig på dina politiska uppdrag?
Att tänka efter innan man uttalar sig och bemöta alla på samma sätt oavsett vilket parti samt att ett vänligt ord inte kostar något och givetvis att läsa kommunallagen.

Vad har du för tips för den som vill ta steget att engagera sig i Centerpartiet?
Våga ta steget, du behövs. Vi erfarna kommer att försöka att ta hand om dig på bästa sätt. Våga ta kontakt med oss politiker om du är intresserad. Är du ung så rekommenderar jag strakt att gå med i CUF.

Vem är din politiska förebild och varför?
Min störta förebild är Maud Olofsson, stark kvinna som har uträttat väldigt mycket och gav ett gott intryck var hon än var. En annan stark kvinna är Angela Merkel som jag tycker utfört ett bra ledarskap under pressade omständigheter och för de insatserna hon gjorde under flyktingkrisen 2015. Oftast är det så att kvinnlig ledare måste visa mer för att bli accepterad än manliga ledare. Jag hoppas att vi kommer jobba bort detta och sätta mer fokus på utfört arbete.

En manlig förebild är Thorbjörn Fälldin som har en plats i mitt hjärta också.

Tips på närodlad favorit maträtt?

Allt som finns i vårt trädgårdsland!

Nyupptagen färskpotatis med matjesill och gräddfil.

En annan favorit är ugnsbakade rotfrukter och lök till älgfärsbiff och kantarellsås.