• / Nyheter
  • / Faraah Fikar: Med Sanna Malm Zetterberg (c)

Faraah Fikar: Med Sanna Malm Zetterberg (c)

Vi börjar komma in i hösten men fikaturnén fortsätter. Den här gången åker vi till Järbodär vi får träffa Sanna Malm Zetterberg. Häng med!

Vem är du?

Jag bor i Järbo, min huvudsysselsättning är min biodling. Gift med Bengt, vi har tre barn. Gillar att resa, spela tennis och umgås med vänner och familj - särskilt de fyra barnbarnen. Är en social, öppen och glad person men med ett litet vemod inom mig. Engagerad och aktiv. Har alltför många järn i elden och påbörjar nya projekt innan de pågående är helt klara.

Var bor du?

Min man fick ett erbjudande om jobb i Bengtsfors och han tyckte det verkade vara intressant, så nu har vi bott i Järbo i Dalsland i snart tjugo år. Vi är båda från Nyköpingstrakten, men bodde tolv år i Lilla Edets kommun innan vi kom hit. På den tiden vi skulle flytta hit såldes alla lediga hus i Bengtsfors till norrmän så vi hamnade i Färgelanda kommun. Vi fick tag i ett trevligt hus på landet. Lugn och ro, inga grannar att ta hänsyn till.

Ditt smultronställe i Dalsland?
Min favorit plats i Dalsland, Dalslands konstmuseum i Upperud, fina utställningar och trevlig trädgård. En mycket fin plats!

Vad fick dig att bli centerpartist?

För att jag var emot kärnkraften och Centerpartiet var det parti som var mest emot. Och att centerpartiet jobbar för en levande landsbygd och alla människors lika värde. Jag röstade på centerpartiet hela tiden men blev aktiv först när jag hamnade i Färgelanda kommun. Järbo centerkvinnor bjöd in mig på några aktiviteter och frågade efter en tid om jag kunde tänka mig att arbeta mer aktivt med politiska frågor. Jämställdhet är en viktig fråga för en centerkvinna.

Hur trivs du i Centerpartiet i Färgelanda kommun?

Trevliga människor och öppet klimat där man kan säga vad man tycker och tänker.

Vilka politiska frågor brinner du för och varför?

Mäns våld mot kvinnor och trafficking är frågor som jag tycker behöver få större utrymme. Jämlikhet mellan alla: kvinnor, män, religioner, fattiga, rika, mörka, ljusa, svenskar, invandrade, klena, starka, tjocka, smala. Vi behöver få bort alla fördomar. Ett tufft arbete, jag vet. Man får börja jobba med sig själv. För kommunen är skolans arbete otroligt viktig, att skolan ser alla. Alla ska lämna grundskolan med godkända betyg, gott självförtroende och förhoppningsfulla inför framtiden. Det är det absolut viktigaste för att minska utanförskap, kriminalitet och en massa annat elände.

Vilka politiska uppdrag har du idag och hur känns det att ha den roll du har?

Ledamot och gruppledare för C i Bygg och trafiknämnden. Det är väldigt roligt att arbeta i nämnden då den fokuserar mycket på framtiden. Bygglov, strandskydd, översiktsplaner och lite trafikfrågor är sådant som kommer upp på vårt bord.

Jag är ordförande i Järbo CK och Järbo-Råggärd-Lerdal C-avdelning. Ordförande i Högsäters kyrkofullmäktige, ledamot i kyrkorådet och ordförande i Järbo-Råggärd sockenråd, sockenrådet är för all del opolitiskt, men är ett kyrkligt uppdrag. Det är kul att få förtroende och man får mycket stötningen i partigruppen, behövs särskilt i kyrkouppdraget.

Vad gör du till vardags utanför politiken?

Jobbar som biodlare är god man till fyra personer. Därutöver umgås jag med barnbarnen, tränar tennis, går på sykurs, läser lite italienska och lite annat på fritiden.

Jag gillar att resa, men det blir ju inte så mycket med det just nu. Jag brukar delta i många motionslopp, löpning, men just i år blev de flesta inställda. Jag orienterar lite också, mest under O-ringenveckan (O-ringen är världens största orienteringstävling och hålls på olika platser i Sverige). När det blev inställt i år så gick jag istället Kattegattleden tillsammans med min syster. Det tog två veckor. Slutligen så får jag ju lägga lite tid på hus och hem också. Mat, tvätt, städ, gräs, ogräs, måla om, beskära, så, skörda, plocka sniglar, mm.

Vem är din politiska förebild och varför?

Jag har inga särskilda förebildar, varken politiska eller andra, men människor som jobbar mot sina mål med ödmjukhet och inte bara för egen vinning utan för allas bästa tycker jag är föredömen.

Vad har du för tips för den som vill ta steget att engagera sig i centerpartiet?

Gör det bara. Gå på något möte eller kontakta en centerpolitiker i din närhet. Tala om att du är intresserad av att vara med, så kommer du helt säkert snart bli en i gänget. Man kan vara med lite eller mycket, alla är välkomna.

 

Vid tangenterna // Faraah Mohamud, kretsordförande

Tips på närodlad favoritmaträtt?

Blåbärspaj “direkt från skogen” eller Jordgubbar med vaniljglass och nyslungad honung.