Kommunal Budget 2023

Budgeten från Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna antagen i Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige klubbade igår igenom Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraternas budget efter en lång och spännande debatt.

Budgeten innehåller många nödvändiga satsningar för 2023 och mandatperioden samtidigt som vi tar ansvar för kommunens ekonomi och skattebetalarnas pengar i en tid med tuffa ekonomiska förutsättningar.

Vår budget innehåller ett ökat fokus på arbetet med klimat, miljö och hållbarhet där vi samlar arbetet under ett nytt utskott för Agenda 2030 frågor. Klimatkrisen är akut och vi som kommun behöver leda arbetet med både snabba och långsiktiga klimatåtgärder.

Ett ökat fokus på landsbygdsutveckling är något vi i Centerpartiet är stolta över att ha med i budgeten. Cykelvägar till Sjuntorp, Åsaka och Öresjö samt ett äldreboende i Åsaka vill vi färdigställa under mandatperioden samtidigt som mer pengar satsas på arbetet med landsbygdsplaneringen där vi bland annat vill titta på Upphärads potential och på allvar visa att kommunen satsar för att få till ett tågstopp där.

Trygghet är ett annat tydligt prioriterat område i budgeten och från Centerpartiets sida vill vi lyfta upp och utveckla arbetet mot mäns våld mot kvinnor, vilket trots bra arbete inom kommunen är ett allt för stort samhällsproblem.

Nedan ser ni några av våra prioriterade satsningar i budgeten. Budgeten i sin helhet och vår programförklaring för mandatperioden hittar ni på vår hemsida under Vår Politik.

* Kvalitetshöjning för ökade skolresultat, elevhälsa och förskola 25 miljoner kronor

* Yrkesutbildning inom bristyrken: 5 miljoner kronor.

* Ökad kvalitet på livsmedel och måltider inom skola och omsorg: 12 miljoner kronor.

* Landsbygdsutveckling: 5 miljoner kronor.

* Agenda 2030: 6 miljoner kronor.