C välkomnar sänkt solskatt

 I dag lämnar regeringen besked om sänkt skatt på solenergi. Centerpartiet välkomnar sänkningen, men kommer under morgondagen via skatteutskottets ordförande Per Åsling fråga ut finansminister Magdalena Andersson om hanteringen av frågan.

- Sänkningen som sådan välkomnar jag givetvis, även om Centerpartiets uppfattning fortfarande är att skatten ska tas bort helt och givetvis aldrig borde ha införts. Att den finns kvar orsakar administration och en osäkerhet om den kan komma att höjas igen, vilket naturligtvis inte är bra. Det är därför jag är så kritisk till hur man hanterat den här frågan, säger Per Åsling.

Regeringen införde tidigare i år en skatt på solenergiskatt. Centerpartiet har varit skarpt kritiska till åtgärden och ifrågasatt regeringens påstående om att EU-regler tvingat fram skatten. EU-kommissionen har senare bekräftat att regeringens påstående varit felaktigt och att Sverige inte alls varit tvingade att beskatta solenergi.

Med anledning av hanteringen av frågan solskatten har Per Åsling, ordförande i skatteutskottet, kallat finansminister Magdalena Andersson till utskottet för en utfrågning. Utfrågningen sker i morgon, mer än två månader efter kallelsen.

- Jag tror inte för en sekund att det är en slump att beskedet kommer dagen innan Magdalena Andersson ska komma på utskottet och bli utfrågad. Jag kallade henne för snart tre månader sedan och hon har verkligen inte haft någon brådska. Jag kommer givetvis att genomföra utfrågningen i vilket fall som helst eftersom jag anser att hanteringen av frågan är under all kritik och har skapat stora problem för hela solenergisektorn. Det är oacceptabelt, säger Per Åsling.