Nu måste vi återställa förtroendet för polisen

Ett civiliserat samhälle kan inte acceptera det som händer när kriminella organisationer tar kontrollen över hela områden och där svensk lag inte längre gäller.

När man läser om attentatet mot en polis och hans familj i Västerås och attacken mot en polisstation i Växjö och även på andra platser i vårt land så dyker ens mest primitiva sidor upp.

Det första man tänker på är naturligtvis hur den utsatta familjen i Västmanland mår. Sedan blir man rent ut sagt förbannad.

Är detta den typ av samhälle vi ska leva i i framtiden, där inte ens de polisiära myndighetspersonerna och åklagarna ska kunna leva ett normalt liv? Där en liten sorglig klick agerar helt utan tanke på konsekvenser och attackerar de som valt att arbeta för att vi ska kunna leva tryggt och säkert. Vart är vårt samhälle på väg? Tar de kriminella och asociala grupperingarna över och bildar normer för hur vi ska leva och bestämmer spelreglerna i vårt demokratiska och öppna samhälle? Rädsla är faktiskt något av det mest destruktiva ett samhälle kan uppleva.

Min spontana och högst personliga reaktion är att man till varje pris ska se till att få tag på attentatsmännen, för det är väl inga kvinnor misstänker jag, låsa in desamma och inte ta fram nyckeln på ett bra tag. De har passerat alla anständiga gränser och förbrukat förtroendet att leva ett normalt liv i ett civiliserat samhälle.

Vi måste dessutom snarast få tillbaka förtroendet för polismyndigheten och ett stort steg i rätt riktning vore att snarast avsätta och ersätta den politiskt tillsatte och till socialdemokratin nära lierade rikspolischefen Dan Eliasson, som under normala förhållanden hade varit omplacerad för länge sedan. Under hans ledning har vi haft en myndighet i fritt fall.

Många pratar om att vi ska höja lönerna och tillse att vi får fler poliser utbildade. Förslag finns dessutom på att sänka inträdeskraven till polisutbildningen. Men vi kanske i stället borde börja med att tillse att de som utbildats stannar kvar i organisationen och att en fruktansvärd arbetsmiljö förbättras.

Knappast någon arbetsgrupp i vårt samhälle är mer utsatta för spott och spe och om enskilda poliser skulle anmäla alla incidenter skulle arbetsmiljöverket behöva nyanställa åtskilliga personer. Ett civiliserat samhälle kan inte acceptera det som händer när kriminella organisationer tar kontrollen över hela områden och där svensk lag inte längre gäller.

När man dessutom vet att alla omorganisationer och brister på kompetent personal gjort att stora delar av vårt land, i synnerhet glesbygden som till exempel Dalsland, lämnas utan tillsyn och närhet till polis kan man undra hur framtiden ser ut. Vi får absolut inte glömma vardagsbrotten som har en tendens att snabbt avskrivas vilket gör att allmänhetens förtroende för polis och åklagarmyndigheter snabbt förbrukas.

Vid Centerpartiets stämma i Malmö för en tid sedan framfördes åsikten att vi inte längre skall tala om närpoliser utan se till att vi får ”Härpoliser” och det är partiets målsättning att rättsstaten ska vara när- varande och likvärdig för alla människor och i alla delar av vårt land oavsett om det är i tätorter eller i glesbygd. Det är hög tid att verkställa denna målsättning och inte låta brottsligheten bli mer regel än undantag.

Det är dags för ett nytt ledarskap för hela Sverige.

Torsten Torstensson
Medlem i Centerpartiet
Forshälla

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Gå till profilsidan för $userIdentityName
    1000