Flera förslag med metoo-fokus i Annie Lööfs jultal

Annie Lööfs jultal hade i år stort fokus på metoo-uppropet och vad som behöver göras för att stärka kvinnors skydd och förändra attityder.
Talet innehöll flera förslag, bland annat mer fokus på sex- och samlevnadskunskap på lärarutbildningen och hårdare straff för sexualbrott.
-
Höstens berättelser är mörker, men dessa modiga kvinnors vittnesmål kommer innebära att samhället förändras, sa Annie Lööf i talet.

Höstens metoo-upprop har gett oss skrämmande vittnesmål om hur kvinnor, inom alla branscher och i samhällets alla delar, utsätts för sexuella övergrepp, kränkningar och trakasserier. Det var även i detta Annie Lööf tog avstamp i sitt jultal i dag.

- Det ska råda nolltolerans mot sexuella övergrepp, trakasserier och kränkningar. Nu är det dags för ett tryggare Sverige för alla, sa Annie Lööf.

I talet presenterade hon ett flertal konkreta förslag för förändring. Bland annat vill Centerpartiet att sex- och samlevnad ska bli obligatoriskt på lärarutbildningen.

- Vi behöver tidigt prata om normer och värderingar. Om hur vi beter oss mot varandra. Med vårt förslag får lärare lättare med sig de verktyg som krävs för att kunna undervisa och prata med sina elever om hur vi beter oss mot varandra. I lektionssalen. Och på rasten, sa Annie Lööf.

Hon pratade även om hur Centerpartiet vill se hårdare straff för den som begår sexuella övergrepp eller våldtäkt.

- Straffen måste bli hårdare för den som utnyttjar någon som är i beroendeställning. Så som vi sett otaliga exempel på under hösten. Vi vill också att brottet synnerligen grov våldtäkt och våldtäkt ska kunna leda till längre fängelsestraff, sa Annie Lööf.

Här hittar ni rapporten med alla förslag som presenterades i dag.

Här kan ni läsa talet i sin helhet.