Budgetförslag 2021-2024

Bollnäs kommun står inför ett antal utmaningar de närmaste åren.

Vi vet att demografiska förändringar kommer att öka de ekonomiska påfrestningarna att upprätthålla kommunens kärnverksamheter för barn, unga och äldre, samtidigt som antalet personer i arbetskraften kommer att minska. Till det kommer än så länge svåröverskådliga konsekvenser av den pågående pandemin som ofrånkomligen kommer att påverka ekonomin under kommande år. Det gör att Bollnäs kommun måste vara återhållsam och försiktig när det handlar om de kommande årens budget.

Det kommer att krävas en fast politisk styrning av kommunens verksamheter och förvaltningar för att åstadkomma en god kostnadskontroll och en stram hushållning med begränsade ekonomiska resurser. Därför måste det utrymme som finns för nya satsningar och reformer satsas på våra prioriterade kärnverksamheter och på områden som långsiktigt innebär bättre ekonomiska förutsättningar för kommande år. På andra områden är det nödvändigt att minska kostymen och sänka kostnaderna.

Inför kommande år måste investeringsbudgeten anpassas till det utrymme som finns. Investeringar berörs inte av den löpande driftbudgeten, men varje investering måste bedömas utifrån sina effekter på de löpande kostnaderna i form av drift, kapitalkostnader och avskrivningar. Investeringsvolymen måste vara anpassad och i balans med den faktiska befolkningsutvecklingen.

Kommunen bör också se över möjligheterna att låta konkurrensutsätta egna verksamheter och låta externa utförare effektivisera och rationalisera sådana områden som inte nödvändigtvis behöver drivas i kommunal regi.

Också kommunens fastighetsinnehav bör aktivt ses över för att möjliggöra att kommersiella och professionella aktörer på marknaden tar över och skapar större tillväxt inom kommunen. Det möjliggör både skapandet av nya arbetstillfällen och en mer dynamisk ekonomi.

Därför föreslår vi kommunfullmäktige besluta

att utöka socialnämndens budget med 13,5 miljoner kr år 2021, vilket är de extra medel som staten tillför kommunen för äldreomsorgen.

att uppdra till socialnämnden att söka och utnyttja det statliga maxbeloppet 5,8 miljoner kr för äldreomsorgslyft.

att tilldela barn- och utbildningsnämnden 400 000 kr år 2021 och 800 000 kr åren därefter, för att minska avståndet för anslutningsresor till skolskjuts till 3 km.

att tilldela barn- och utbildningsnämnden 2,5 miljoner kronor år 2021 och 5 miljoner kronor åren därefter, för att införa Busskort Ungdomar enligt förslag 2.3 i genomförd utredning.

att tilldela kulturnämnden 1 miljon kr ytterligare för att utöka fritidsgårdsverksamheten till fler platser och utförare.

att anslå ytterligare 1,5 miljoner kronor årligen till föreningsbidrag inom idrott, kultur, bildning, socialt och övrigt föreningsliv.

att uppdra till kommunstyrelsen att genomföra en övergripande översyn av kommunens alla föreningsbidrag, ta fram ett gemensamt regelverk för dessa, samt samla administrationen av alla föreningsbidrag under kommunstyrelsen.

att öka överskottsmålet med 434 000 kronor år 2021.

att genomföra följande förslag reduceras kommunens kostnader, för att finansiera ovanstående förslag åren 2022 och framåt

att uppdra till socialnämnden att avsluta personlig assistans i kommunal regi eftersom beslut i kommunfullmäktige 2019-02-25 § 35 inte är möjligt att genomföra.

att uppdra till socialnämnden att genomföra utredningsförslaget i ”Hållbar hemtjänst”, vilket är ett väl balanserat förslag att genomföra upphandling av hemtjänst. (Se punkt 60 i kommunstyrelsens bevakningslista november 2020)

att uppdra till teknik- och fritidsnämnden att på marknadsmässiga grunder försälja den detaljplanelagda delen av fastigheten Hamre 10:10 till aktör som är villig erbjuda boende för äldre.

att uppdraget om utredning och konsekvensbeskrivning angående försäljning av Heden 1:58 genomförs. (Se punkt 65 i kommunstyrelsens bevakningslista november 2020)

att påminna kommunstyrelsen om uppdraget gällande bilpoolen. (Se punkt 57 i kommunstyrelsens bevakningslista november 2020. Vi förväntar oss svar avseende kostnader samt miljö- och klimatkonsekvenser).

att för att öka valfriheten för våra innevånare och ge möjlighet att utveckla det regionala och lokala näringslivet uppdra till samtliga nämnder att upphandla verksamhet i alternativa driftsformer.

att fördela bidrag till socioekonomiskt utsatta kommuner år 2021-2022, bidrag till kommuner med högt flyktingmottagande år 2021, samt projekt med medel från flyktingschablonen år 2021-2022, enligt kommunchefens ledningsgrupp (KCL) förslag till fördelning av extra bidrag 2021-2022

att i övrigt fastställa uppdatering av driftbudget för 2021-2023 med plan 2024, 2020-11-09, enligt bilagda handlingar

att förklara sig informerad beträffande nämndernas redovisning av driftbudgetar och verksamhetsplaner.