Emma Sommare utsedd till årets företagare

Karin Hedberg (till vänster), ordförande Centerkvinnorna i Gävle-Hamrånge, och Julia Cederstrand (till höger), kommunalråd (C), uppvaktade Emma Sommare (i mitten) på Internationella kvinnodagen.

Centerkvinnorna Gävle-Hamrånge har utsett Emma Sommare till Årets företagare 2023. I samband med internationella kvinnodagen vill vi lyfta kvinnors företagande som en viktig faktor för jämställdhet.

Motiveringen lyder:

Emma har tagit över sin verksamhet mitt i brinnande pandemi, ökat omsättningen med 1000 %, startat dotterbolag och mitt i allt hanterat en av Gävles största kriser under 2021, översvämningen.

Vi vill avsluta med att använda Emmas egna ord om företagande ”Rätt person på rätt position med passion är den avgörande faktorn för att lyckas. Det har inget med kön att göra”!

Vi vill uppmärksamma henne som företagare och förebild, samt tacka för att hon är en medkraft för jämställdheten.

Under besöket visade Emma lokalerna hon verkar i. Många intressanta diskussioner skedde under besöket.

Under Internationella kvinnodagen besökte Centerkvinnorna Hamrånge-Gävles ordförande Karin Hedberg tillsammans med Centerpartiets kommunalråd i Gävle Julia Cederstrand Emma Sommare på hennes företag Sommare horsewear för att uppvakta henne.

Det blev en lång diskussion om företagets utveckling, hur hon ställt om efter översvämningen 2021 och anpassat och ständigt utvecklat sin verksamhet.

– Jag blev överraskad, det här är en så stor ära. Jag fortsätter utveckla mina verksamheter, det här är bara början, sa Emma själv om sitt företagande och utmärkelsen.

Vi ser fram emot att följa Emmas företags utveckling under framtiden!

Som en del av utmärkelsen fick Emma Sommare en tårta från Centerkvinnorna Hamrånge-Gävle.

Om kvinnors företagande:

Kvinnors företagande är en viktig faktor för jämställdhet. Idag beräknas dock bara 27 procent av de svenska företagen drivas av en kvinna. Det är en oförändrad siffra sedan 2021, som visar att utvecklingen under de senaste två åren har stannat av. Sverige tar fortsatt en bottenplacering i Europaligan.

Centerkvinnorna verkar för att fler kvinnor ska driva företag och ha ledande positioner. Bland annat vill vi att arbetsgivaravgiften för småföretagare ska sänkas, att tillgången till lån och mikrolån ska förbättras och att både nationella och regionala stöd ska fördelas mer jämställt.