Marianne Persson

sol-has-bg

Vård och omsorg samt lag och ordning fyller mitt liv

År 2002 fick jag en förfrågan från en god vän om jag ville bli Nämndeman. Och jag tackade ja på direkten utan en uns vetskap om vad det innebar. Det närmaste jag hade kommit till detta förtroende- uppdrag var att en av mina grannar i Florbyn som så passande bodde i Tolfmansgården var Nämndeman.
Detta fantastiska och givande helt opolitiska uppdrag har nu gett mig 20 år av många grubblerier, tråkigheter, glädjeämnen men framförallt en allt vidare syn på mänskligheten och att allt inte är varken svart eller vitt.
Att som Nämndeman ha fått besöka alla möjliga instanser som rättspsyk, rättsmedicin, fängelser, polisens arbete inom alla möjliga områden m.m. har stärkt mig både som människa samt i min nämndemannaroll.

Och snart hamnade jag i politikens virvlande värld
Med ett stort och brinnande intresse för människor och människors väl och ve var jag nog som klippt och skuren för att börja engagera mig politiskt och Centerpartiet låg närmast mitt hjärta.
Mitt arbete inom vård och omsorg var nog det som fick mig att verkligen engagera mig så starkt. Att få vara med på ett förnuftigt sätt och påverka och sen se att allt kan bära frukt har stärkt mig kollosalt. Inte minst nu när ett helt nytt vård- och omsorgsboende samt ett nytt LSS-boende ska byggas. Så stort och efterlängtat kan jag säga som nu har jobbat inom detta område i snart 40 år. Jag både vet och förstår vilken glädje detta kommer att bli för många.
Att sedan det under detta år har kommit till ett trygghetsboende i Bergvik är bara att gratulera vår kommun. Redan 2012 var jag till Luleå och kollade deras trygghetsboenden så det tog en tid innan det blev av men min förhoppning är att nu skall det fixas till flera. Dom behövs oss!

Nu behöver vi måna om personalen
Visst borde man väl ha lite kunskap om vård och omsorg när man har arbetat inom detta område i snart 40 år. Jovisst har jag det. Och jag har sett förändringarna komma i en allt hastigare takt.
Från att ha varit ålderdomshem med många friska pensionärer ser det nu helt annorlunda ut. Många med olika sjukdomar bor idag på våra olika boendeformer och då inräknat alla olika demenssjukdomar. Då behövs en väl utbildad personalstyrka och jag är glad att vår kommun har undersköterskeexamen som norm för att få fast tjänst. Det får man inte rubba på.
Att sedan personalen får sin återhämtningstid så de kan orka arbeta vidare är också av stor vikt och får inte prutas på och precis lika viktigt är att personalen kan få besluta allt mer över sitt schema och sin arbetsdag.
Som vi vet så söker inte så många till detta yrke så nu är det på tiden att vi ser över personalens situation. Det börjar både bli en allvarlig situation och bråttom. Och som det nog inte har undgått någon så behövs det alltmer personal inom vård och omsorg.
Att hela tiden få en uppföljning av dom boende gör med all säkerhet att man hamnar mer rätt i personaltäthet. Då måste det finnas möjlighet till en ökad bemanning både för de boendes skull samt personalen. Att sedan även få till en god kontinuitet så att samma personal kommer är av allra största vikt. Sen att lönerna också borde höjas det förstår nog alla.
Det måste bli attraktivare att söka till detta yrke säger jag som fortfarande arbetar fastän jag är 70 år.

Bra vård och omsorg det får man av en välutbildad trygg personal som trivs med sitt arbete.


Klicka här för komplett valprogram , 51 MB.

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.