I samtal med Emmyly Bönfors

Uppväxten i Dalsland, drivkrafterna bakom att engagera sig och behovet av göra upp med Göteborgs politiska kultur. Missa inte poddaren Johan Alexeds samtal med vår kommunkandidat Emmyly Bönfors (C).

Poddaren Johan Alexed, vanligtvis känd för sina intervjuer med musiker, har samtalat med Centerpartiets kommunkandidat Emmyly Bönfors. I podden får lyssnarna lära känna Emmyly, hennes drivkrafter och vision för Göteborg. 

Emmyly är född och uppvuxen på en gård i dalsländska landsbygden. Hon beskriver det som närmast en Bullerbyuppväxt. Hon växte upp i ett entreprenörshem, vilket skapat en förståelse för småföretagarnas villkor.

"Det var människors rätt att själva bestämma över sina liv som gjorde att jag valde Centerpartiet"

År 2009 bar det av till Göteborg för lärarstudier. Fritiden ägnar hon bland annat åt att läsa romaner. Även om hon är utbildad svensklärare och studerat litteraturvetenskap finns det plats för både högt och lågt i bokhyllan. Fredrik Backman varvas med klassisk litteratur.

Det politiska intresset tilltog efter riksdagsvalet 2010 när Sverigdemokraterna kom in i riksdagen och hon tog steget in i politiken genom Centerpartiets Ungdomsförbund 2012. "Det var människors rätt att själva bestämma över sina liv som gjorde att jag valde Centerpartiet", berättar Emmyly.

Idag ägnas största delen av både tid och energi på Göteborgspolitiken, där Emmyly hoppas kunna medverka till att Centerpartiet för första gången på nästan en decennium väljs in i kommunfullmäktige. På frågan vad som är Göteborgs största utmaning, svarar Emmyly "Hela kulturen kring politiken".

– Det finns ett stort missnöje med politiken i Göteborg. Ett steg att komma bort från det är att inte göra saker som inte är kommunens uppgift. Göteborgs stad driver i dag alltifrån egna gym och bilverkstäder. Alltför många kommunala bolag bäddar för en kultur utan insyn.

"Många kommunala bolag bäddar för en kultur utan insyn"

Göteborg bör byggas på ett mer hållbart sätt, enligt Emmyly. Hon lyfter särskilt fram stadens utsatta områden där 90 procent utgörs av hyresrätter.

– Centerpartiet vill bygga mer blandat så att människor har möjlighet att göra boendekarriär.

En annan viktig fråga för Emmyly är att det ska bli lättare att resa snabbt och klimatsmart i Göteborg. Hon tycker att kommunen borde bygga fler och bättre cykelbanor och menar att många cyklister antagligen känner igen sig i att cykelbanan på många ställen runtom i Göteborg helt plötsligt tar slut.

– Idag är cykelbanorna i konflikt med andra trafikslag, gångtrafikanter, bussar trängs på samma utrymmen. Det skapar onödiga konflikter i trafiken.

"Vilken mat kommunen köper in är jätteviktigt för miljön"

Hur ska vi leva mer klimatsmart?

– Vi kan underlätta för människor i vardagen att göra ett bra val. Inte minst är maten viktig. Som kommun kan man tänka på vilken mat man köper in. Vilken mat man köper in till skolor och äldreboenden jätteviktigt för miljön.

Tre anledningar att rösta på Centerpartiet i Göteborg?

– Vi vill på allvar göra upp med Göteborg som en segregerad stad, förbättra skolorna och att man ska kunna ta sig fram på ett mer miljömässigt sätt i staden.