Göteborg
Centerpartiet lokalt
  • / Nyheter
  • / Bötfäll nedskräpare – anställ kommunala parkvakter

Bötfäll nedskräpare – anställ kommunala parkvakter

Sommarens långa värmebölja har lockat göteborgarna till stränder och parker. Tyvärr är nedskräpning ett stort problem vid stadens badplatser och grönområden. Nu vill Centerpartiet i Göteborg att kommunen anställer särskilda parkvakter med rätt att bötfälla.

Gamla fimpar, plastmuggar och använda engångsgrillar har blivit en vanlig syn vid Göteborgs parker och stränder. Den som skräpar ned på allmän kan dömas till böter på 800 kronor. I praktiken är det dock få som blir lagförda för nedskräpning.

"Syftet är inte att sätta dit folk utan att få oss alla att tänka till"

– Det är idag polisens uppgift och det är förståeligt att polisen behöver prioritera mer allvarligare brott, säger Emmyly Bönfors, ordförande och kommunkandidat.

Centerpartiet i Göteborg vill att kommunen anställer införa särskilda parkvakter med rätt att bötfälla de som skräpar ned i parker och vid badstränder.

– Syftet är inte att sätta dit folk utan att få oss alla att tänka till. Människor ska inte känna sig övervakade, men jag tror att vetskapen om att man faktiskt kan få en bot om man slänger skräp kan ha en positiv effekt och leda till renare stränder och parker, menar Bönfors.

Centerpartiet vill

  • Frigöra resurser från Polisen genom att anställa kommunala parkvakter som har rätt att bötfälla dem som skräpar ned.
  • Göra det enklare att göra rätt. Fler papperskorgar och gratis besök på återvinningscentralerna.
  • Stoppa nedskräpningen av plastprodukter som hamnar på våra stränder och i våra hav – fasa ut alla engångsartiklar i plast.