Även Göteborg måste göra sitt för att nå klimatmålen

Med ambitiösa klimatmål och viljan att arbeta för att uppfylla dem så snart som möjligt kan Göteborg göra skillnad. Under de senaste fyra åren har vi bland annat jobbat för att minska utsläppen i Göteborg och att staden ska bli grönare, men de beslut som fattas under den kommande mandatperioden kommer att vara avgörande, skriver Emmyly Bönfors (C).

Göteborgs framtid är grön. Dels för att den måste vara det med tanke på allvaret och brådskan kring klimatförändringarna. Men också för att det är där framtidens möjligheter finns. Med företagens innovationskraft och rätt politiska reformer är vi övertygade om att vi kan bromsa klimatförändringarna. Men då krävs det också att fler partier inser att klimathotet inte är någon annans problem, utan en fråga vi måste lösa tillsammans.

Under de senaste fyra åren som Centerpartiet haft ansvar för miljö- och klimatfrågorna i Göteborg har vi ändrat om hela styrningen kring dessa frågor. Det viktiga har varit att hållbarhet ska genomsyra alla relevanta politiska beslut. Vi har tagit fram ett miljö- och klimatprogram med fokus på ett klimatavtryck nära noll år 2030, att göteborgarna ska ha en hälsosam livsmiljö fri från luftföroreningar och buller och att vi ska värna den biologiska mångfalden. Det är mål som alla verksamheter i Göteborgs stad nu behöver utgå ifrån.

Det är viktigt att ha ambitiösa mål men framför allt krävs handling och vi har inte mycket tid på oss. De beslut som vi fattar den kommande mandatperioden kommer vara avgörande för om vi ska lyckas nå målen.

Minska utsläppen

Matematiken kring utsläppen i Göteborg vet vi redan. Av 2,5 miljoner ton koldioxidutsläpp står energisektorn för 1 miljon ton, fordon och tunga transporter för 1 miljon ton och övriga utsläpp kommer i huvudsak från avfallsförbränningen. Det innebär att vi behöver fokusera på dessa utsläppskällor i första hand och hitta smarta lösningar för att minska utsläppen. Ett exempel är att vi nu avvecklar det delvis fossiloljedrivna Rosenlundsverket tidigare än planerat. Fjärrvärmeverket kommer stängas redan 2030 i stället för 2040 och ersättas av helt förnybar värme.

Ett annat sätt att minska utsläppen är att satsa på förnybar energi. För oss är det självklart att satsa på både sol- och vindkraft och ser gärna havsbaserad vindkraft utanför vår kust. Trots skenande elpriser och rekordhög efterfrågan på grön el från näringslivet är det många partier som aktivt motverkar ny vindkraft. För Centerpartiet är det viktigt att vindkraftsetableringar ska vara till gagn för kommunerna. Därför har vi länge förespråkat att regionalisera fastighetsskatten för industri- och elproducerande fastigheter. Detta skulle skapa långsiktiga ekonomiska morötter för kommunen och bidra till den lokala utvecklingen.

Gratis parkering för vissa fordon

Minskade utsläpp från trafik är också ett måste för att bromsa klimatförändringarna.För att klara detta är elektrifieringen och övergång till hållbara färdmedel en nyckel. Vi behöver göra staden mer tillgänglig för gång-och cykel och ha en fungerande kollektivtrafik. Men omställningen till utsläppsfria bilar är också av största vikt. Därför har vi satsat på fler laddplatser på kommunala parkeringsytor och vid flerbostadshus. Dessutom har vi precis infört gratis parkering för de som laddar sin bil på natten på vissa av stadens parkeringar.

Ett annat exempel är att Göteborgs hamn i år färdigställer den första publika laddstationen för laddning och vätgas för tung trafik. Centerpartiet skulle gärna se fler initiativ på lokal nivå för att få ner utsläppen från trafiken. Till exempel måste trängselskatten reformeras. I dag betalar en utsläppsfri elbil lika stor avgift som personer som kör fossildrivna bilar. Det vill Centerpartiet ändra på för att skapa bättre villkor för nollutsläppsfordon i staden. Men för att det ska bli verklighet måste trängselskatten bli en kommunal eller regional fråga i stället för en statlig.

Fler grönytor för klimatet

För oss i Centerpartiet är det också självklart att värna den biologiska mångfalden och det gör vi bland annat genom att bevara och utveckla våra parker, ha växtlighet på tak och väggar och fler träd. Förutom att det är viktigt för djur och natur gör det staden trevligare för oss göteborgare. Att förtäta, bygga högre på vissa platser och ha fler byggnader i trä gör att vi sparar värdefull jordbruksmark och grönytor. Mer växtlighet ökar också motståndskraften mot klimatförändringar eftersom träd binder koldioxid och sänker temperaturen i staden vid värmeböljor.

Texten publicerades första gången på Göteborgs-Postens debattsida 21/7 2022.