Annie Lööf: "NU styr SD i Sverige

Nu står det klart att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna bildar regering, som vilar på ett omfattande samarbete med Sverigedemokraterna.

– Det blev en liberal kraschlandning. Det blev inget borgerligt, liberalt maktskifte. Det blev ett konservativt, nationalistiskt maktskifte. SD tar nu plats i regeringskansliet – det är historiskt och oerhört, säger partiledare Annie Lööf.

Det har gått lite mer än en månad sedan valdagen. Nu står det klart att Ulf Kristersson har samlat en regering inför omröstning i riksdagen på måndag. Tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna ska Moderaterna leda en regering som vilar tungt på ett sakpolitiskt och budetförhandlande samarbete med Sverigedemokraterna.

– Sverige får alltså ett oktoberavtal – ”oket”. Det blir ett tungt ok för liberala, borgerliga partier att bära när man nu ska genomföra Sverigedemokraternas politik på område efter område, säger Annie Lööf.

Bland annat vill Kristerssons regering kasta om migrationslagstiftningen med kraftigt minskat mottagande av kvotflyktingar, det vill säga de allra mest utsatta flyktingarna, samt begränsningar för asylsökande och med en mer aktiv politik för återvandring. Det ska ske stora förändringar på rättsområdet, bland annat med visitationszoner, och ett nationellt tiggeriförbud ska utredas.

Samtidigt ska biståndet kapas. Den viktiga reduktionsplikten ska också minskas, i ett läge när utsläppen kraftigt måste ner om vi ska ha en chans att nå klimatmålen. Hittills har heller ingen politik för förbättringar för människor och företag på landsbygden presenterats. Sverigedemokraterna får dessutom tjänstemän i regeringskansliet.

– Ulf Kristersson blir statsminister men får ratta Jimmie Åkessons regering. I varje beslut ges SD vetorätt och möjlighet att ställa långtgående motkrav. Hur ett parti som kallar sig liberaler kan gå med på dessa enorma eftergifter mot ett uttalat antiliberalt parti är för mig en gåta, säger Annie Lööf.

– Centerpartiet kommer vara ett aktivt, liberalt oppositionsparti och hårdgranska högerstyrets politik. Vi kommer att lägga egna förslag som svarar på Sveriges problem. För en stark liberal mitt är viktigare än någonsin nu, som alternativ till ett styre där SD är den dominerande politiska kraften, säger Annie Lööf.