Sundbergs nidbild saknar verklighetsförankring

Ibland förvånas man mer än annars över inlägg på Gotlands Folkblads ledarsida. En sådan ledare var den i måndags där Robert Sundberg, som normalt i mitt tycke uppfattas som lite mer balanserad, gav sig på utmaningen att beskriva Centerpartiet så som han tydligen uppfattar partiet.

Hans beskrivning av Centerpartiet var så förenklad och nästan förlöjligande genom en del formuleringar. Det första som kom upp i mitt huvud när jag läst klart Sundbergs ledare var strofen ”strunt är strunt och snus är snus”.

För den nyfikne har de orden sitt ursprung från en av tre mycket kända och i mitt tycke extra träffsäkra strofsviter i Gustaf Frödings dikt ”Idealism och realism” från 1894 och som lyder enligt följande:

”Nu är jag led vid tidens skism emellan jord och stjärnor. Vår idealism och realism de klyva våra hjärnor.

Det ljugs när porträtterat grus får namn av konst och fägring. En syn, som svävar skön och ljus i skyn, är sann som hägring.

Men strunt är strunt och snus är snus, om ock i gyllne dosor, och rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor.”

Det var ingen slump varför just Frödings diktstrof så passande dök upp i mitt huvud vid läsning  av ledaren. För Robert Sundberg föll för frestelsen att försökte måla ett Centerpartiet som är allt för tydligt färgad av Sundbergs bakomliggande tanke att vilja måla ett Centerparti som är fulare än det parti som finns i verkligheten. Den gode Robert målade därför sin ”nidbild” av Centerpartiet så som han som Socialdemokrat önskar att väljarna ska uppfatta partiet. Men som många läsare förstår hade inte hans egen nidbild av C i någon nämnvärd utsträckning någon större likhet med det existerande Centerpartiet.

För verkligheten visar ju något helt annat och långt viktigare nämligen att Centerpartiet 2018 gjorde en enorm valframgång i HELA vårt avlånga land! Partiet fick inte bara röster från män och kvinnor på landsbygd från norr till söder, utan även från många unga och medelålders män men framför allt kvinnor och även de med högre utbildning i stan. De många kvinnor som jag vet röstade på Centerpartiet uppfattar också C som ett parti som tänker för framtiden och som värnar företagande, kvinnors rättigheter och som känner stor solidaritet med utsatta grupper. Centerpartiet efter valet har också tagit på sig ledartröjan både när det gäller offensiv klimat- och miljöpolitik och landsbygdsutveckling och livsmedelsproduktion och är samtidigt ett parti som så tydligt står upp mot främlingsfientlighet.

För övrigt finns inte Stureplanscentern som avdelning för den som undrar över det. För att upprepa slutstrofen med Fröding: ”Rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor”. Rosornas parti passar nog Robert Sundbergs penna bättre. Det blir nog bäst om han håller sig där i fortsättningen!

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.