Studiebesök på Ladan 16 mars

Gänget som var i Hemse den 16 mars besökte fyra sinsemellan väldigt olika företag. Ett av dem var Ladan, som året runt säljer kläder, snygga prylar till hemmet och annat vackert och praktiskt, till exempel dessa:

Små knyten av shoppingpåsar

Ladan ägs och drivs av Sandra Olander och Linnea Ahlsten Lundgren sedan två år. De har även sitt eget klädmärke Papijjon. namnet kommer av att fjärilar byter skepnad från larv till puppa och fjäril, och tanken med Papijjons kläder är att de också ska kunna byta skepnad. Olika band, eller olika tygstycken, som kan bäras på olika sätt, förändrar plagget.

Två kvinnor bland kläder i en affär

Anna Andersson (C) och Linnea Ahlsten Lundgren som är en av ägarna.

 

 

Både Sandra och Linnea bor på landsbygden, i Ljugarn och i Burgsvik vilket gjorde Hemse till en ideal ort att ha företaget på. De har god kontakt med de andra företagarna på Hemse. De trivs i Ladan trots det lite avsides läget. Lokalen är stor och de kan därför ha både ateljé och butik, vilket är en förutsättning. När de inte har butiken full av kunder kan de ägna tid i ateljén.

De jobbar för att öka medvetenheten om att de har öppet året runt. Ladan har egen hemsida, https://www.ladanhemse.com/ och webbshop, och i lokalen har de också pysselkvällar, Do It Yourself, som varit välbesökta.

Sandra Olander

Sandra Olander

 

 

De fick mycket hjälp av familj och släkt när de startade upp företaget. Just nu gör de allt inom bolaget, men funderar på att så småningom leja ut bokföring och sömnad. Det är svårt att få ledigt som egen företagare, att de är två underlättar lite grann.

Just när en startat aktiebolag har en inget skyddsnät, och det var läskigt. För ett handelsbolag eller för enskild firma finns en schablon som gäller i tre år vid eventuell sjukdom, men för aktiabolag finns inget sådant. Det hade inte ens Försäkringskassan koll på utan gav de två ägarna olika svar.

För Sandra och Linnea är det viktigt med en levande landsbygd, med utbud och service, som i Hemse, Burgsvik och Ljugarn. Sandra lyfter fram den bristfälliga kollektivtrafiken till och från Ljugarn.

Det är viktigt att de skolor och förskolor som finns får finnas kvar, säger de två entreprenörerna.