För en hållbar skolorganisation

Centerpartiet står upp för en levande livskraftig landsbygd. Vi behöver satsa långsiktigt på våra gotländska landsbygdsskolor och inte göra om de misstag som gjorts. Johan Malmros och Lars Thomsson skriver om Centerpartiets hållning i skolfrågan.

Centerpartiets själ finns på landsbygden, därför är den pågående urbaniseringstrenden inget vi applåderar. Men den trenden är en realitet även på Gotland. Många barnfamiljer väljer en bostad nära eller i Visby. Detta skapar stora utmaningar för landsbygdens skolor.

Centerpartiets grundtes är att alla elever skall erbjudas en likvärdig skola av hög kvalitet oavsett bostadsort. Vi vill hellre verkar för att utveckla bygder så att skolan fylls, än att avveckla landsbygdsskolor. Denna inriktning tar tid att genomföra och är beroende av många faktorer, till exempel detaljplaner, tillgången till vatten och avlopp som möjliggör bostadsbyggande.

Uppdraget till tjänstemännen om en ny skolorganisation formulerades innan Corona, sedan dess har mycket förändrats. Den pågående pandemin kommer leda till den största samhällsförändringen sedan andra världskriget. Ekonomin kommer påverkas kraftigt, många kommer tyvärr mista jobbet. Mycket talar för att storstädernas tillväxt avstannar, en trend som redan kunnat skönjas innan pandemin. De digitala arbetssätten är här för att stanna, vilket troligen kommer ge positiva effekter på landsbygdsboendet. Liksom att många kommer att tvingas till omskolning, vilket troligen gynnar den offentliga sektorns personalförsörjning framöver. Allt detta tillsammans gör att den gedigna tjänstemannautredningen kring framtidens skola och förskola i vissa stycken är inaktuell.

Det liggande tjänstemannaförslaget tjänar som ett bra kunskapsunderlag som beskriver de utmaningar öns skola står inför. Några delar är rimliga, till exempel kring nya rektorområdesindelningar. Däremot tycker vi att förslaget saknar en helhetssyn kring barn- och landsbygdsperspektivet, hur det samspelar med strategin för serviceutbudet och kravet på landsbygdssäkring. Dessutom saknar vi en helhetssyn kring utmaningarna med personalförsörjningen.

Tjänstemannaförslagets ide om att avveckla många landsbygdsskolor är vi skeptiska till. Många av dessa skolor fungerar bra, har bra studieresultat och bra personalbemanning. Vi tror på en mångfald i skolupplägget över ön, där mindre enheter samspelar med större skolor. Det ger en valfrihet för både elever och lärare. Mångfalden bedömer vi som en plusfaktor för framtidens personalbemanning.

Vi måste lära av tidigare misstag, och nu underhålla och investera i de skolor som skall vara kvar. Ett av de största grundproblemen som framkommer i utredningen är, vid sidan av utmaningen med lärarbemanningen, att skolorna har ett jättestort underhållsberg. Många skolor är nedslitna, har paviljonger med tillfälliga bygglov, brist på specialsalar med mera.

Därför vill Centerpartiet prioritera skolornas investeringar och underhåll högt de kommande åren när budgeten fördelas.

Centerpartiets inriktning är att skapa en långsiktigt stabil skolorganisation med fokus på god kvalitet i undervisningen, med en bra spridning över ön och med bra underhållna lokaler. För att åstadkomma ett långsiktigt beslut kommer vi att arbeta för att hitta en enighet över blockgränsen. Flaskhalsarna blir hur stora investeringar regionens ekonomi orkar bära, samt att hitta personalupplägg på flera nivåer som är attraktiva och underlättar kommande rekryteringar.

Johan Malmros, ordförande Centerpartiet på Gotland

Lars Thomsson, 1:e vice ordförande Centerpartiet på Gotland