• / Nyheter
  • / Hårt tonläge mot utveckling

Hårt tonläge mot utveckling

Centerpartiets riksdagsledamot Lars Thomsson reagerar över det argsinta tonläget som just nu präglar flera olika frågor på Gotland. Utvecklingen av Tofta strand är en av dessa frågor som verkar göra många upprörda.

Jag tycker att det uppstått ett nytt fenomen på Gotland under senare tid – nämligen ett väldigt ilsket tonläge i debatten. Det oroar mig. Kan detta konstiga år med pandemi ha försämrat tonläget? Jag ska lyfta några debatter jag särskilt noterat.

Just nu pågår en väldigt ilsk debatt kring de utvecklingsplaner som finns på Tofta strand. Att främst sommargotlänningar och före detta gotlänningar är emot förändringar är vi ganska vana vid. Men just kring Tofta strand verkar det vara även gotlänningar som har synnerligen starka åsikter om de nu föreslagna planerna. Jag har inte studerat den detaljplan som nu är under framtagande, men vet ju att översiktsplanen möjliggör utveckling av våra mest centrala badstränder.

De allra flesta inser att Gotland måste utvecklas med sin samtid för att hänga med och vara konkurrenskraftigt inom alla sektorer och branscher. Men betydligt färre inser att utveckling är samma som förändring. Det skapar ett demokratiskt problem.

Noterar också det arga tonläget kring SMA i Klintehamn och delvis kring Cementas tillståndsprocess i Slite. Här krånglar beslutsprocessen till det ganska rejält. Riksdagen har sedan flera decennier beslutat att sådana ärenden beslutas av domstolarna, och prövas mot gällande lagstiftning i främst Miljöbalken. Därmed är den lokala påverkan från Region Gotland ytterst begränsad. Trots det studsar det upp till en stark lokal debatt, där regionens agerande ligger i fokus, vilket känns konstigt. Känslan och förståelsen för de två sektorer som byggt Sverige stark genom historien – jord- och skogsbruket samt gruvnäringen - verkar i grunden förändrad.

Ett tredje område som skapar debatt är kring vindkraftens utbyggnad. Samma trend syns över landet. Gotland har halkat rejält efter i vindkraftsutveckling främst på grund av kabelfrågan och tolkningen av artskyddsförordningen kring örnar. Vindkraften i Sverige kommer att fördubblas de kommande tre åren, går från 20 TWh till 45 TWh. Främsta anledningen till det är att nu är den förnyelsebara elproduktionen i form av vind och sol billigare än olja, kol och kärnkraft. Alla trender pekar på att vindkraften kommer att ersätta kärnkraften efter år 2040, i Sveriges elsystem.

För mig är det nu uppenbart att vi behöver ta ett omtag kring vindkraftens roll på Gotland. De allra flesta som diskuterade vindbrukets roll i Översiktsplanen 2010 är nu inte längre aktiva i samhällsdebatten. Därför välkomnar jag en ny, balanserad debatt i frågan.

Covid-19 begränsar alla våra liv just nu, på ett ganska trist sätt. Men trots det lyckades vi fira min frus 50 årsdag i helgen på ett Coronasäkert vis. Känns extra viktigt att fånga glädjestunderna nu. Så tacksam och glad att jag har en stor och kär familj i dessa tider. Ta vara på er.

Lars Thomsson (C)