Politik för samarbete och ansvar

Eva Nypelius beklagar att det inte fanns tillräckliga förutsättningar för ett brett mittensamarbete i rikspolitiken. Centerpartiets beslut att släppa fram Stefan Löfven som statsminister baseras på uppgörelser om viktiga landsbygdsfrågor.

Onsdagen den 7 juli röstade riksdagen om ny statsminister. Regeringskrisen uppstod genom den oheliga allians där V, M, KD och SD krokade arm i misstroendeomröstningen utan att ha en gemensam plan. Läget med antal mandat för partierna är detsamma som efter valet 2018. Under förutsättning att viktiga reformer för landsbygden, äganderätten och arbetsmarknaden säkras, röstade Centerpartiet i riksdagen gult för Stefan Löfven som statsminister. Efter att Liberalerna bestämt sig för att lämna Januariavtalet finns inte längre förutsättningar för ett budgetsamarbete med regeringen. Vi i Centerpartiet har därför beslutat att gå i konstruktiv opposition, vilket betyder att vi också lägger fram ett eget budgetförslag inför 2022.

Centerpartiet är ett självständigt, liberalt parti som arbetar för ett samarbete i mitten av svensk politik. Vi har under de här åren fått igenom mycket sakpolitik som bidrar till förbättringar i hela landet. Vi är helt öppna för samarbete med 6 av riksdagens 8 partier och det bästa för Sverige är om en regering kunde bildas på den grunden. Jag är den första att beklaga att Moderaterna i nuläget låst sig så hårt vid Sverigedemokraterna och att Liberalerna har valt att lämna Januariavtalet. Det innebär att det inte finns förutsättningar att få till ett brett mittensamarbete där alla allianspartier ingår.

Därför blir Centerpartiets beslut att släppa fram Löfven som statsminister det enda möjliga i dagsläget. Genom detta tar vi vårt ansvar för att Sverige skall kunna styras och inte nu riskera ett extra val, året innan ordinarie val 2022. Vårt ställningstagande bygger på den uppgörelse som förhandlats med regeringen, om viktiga landsbygdsfrågor såsom stärkt äganderätt och förändringar av strandskyddet. Nu är det upp till regeringen att fullfölja det avtal som förhandlats fram.

Jag bli oerhört provocerad när jag hör Märta Stenevi, Miljöpartiets språkrör uttala sig om att de inte kan stödja den överenskommelse som regeringen ( där MP ingår) och Centerpartiet var överens om efter helgens förhandlingar. De kan inte gå med på kravet om stärkt äganderätt i skogspolitiken för att de slår vakt om allemansrätten. Vad är det för trams? Allemansrätten är faktiskt fastslagen i regeringsformen och ingen vill ta bort den. Däremot ställer den krav på alla som vistas i naturen. Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Det innebär att vi tillåts röra oss fritt i naturen så länge vi inte stör andra människor eller djur. Vi får heller inte skada eller förstöra något som någon annan äger.

Jag funderar verkligen över hur Miljöpartiets verklighetsbild är när man använder den typen av argument.

Onsdagen den 7 juli var även sista dagen på årets digitala Almedalsvecka. Som vanligt har vi från regionen haft frukostmöten med partierna och lyft viktiga utvecklingsfrågor för Gotland när det gäller infrastruktur, robust elförsörjning, framtidens färjetrafik och ö-lägets förutsättningar, allt för att få brett nationellt stöd för Gotlands utvecklingsmöjligheter.

Trevlig sommar!

Eva Nypelius (C)