Fortsatt fokus på välfärdens kärna

Närmare 90 procent av gotlänningarnas skattepengar går till välfärden – vård, skola och omsorg. God kvalitet i välfärden är avgörande för livskvalitet för människor i alla åldrar och med Alliansens budgetförslag är det fortsatt fokus på just kvalitet i den gotländska välfärden.
Från vänster: Andreas Unger (M), Eva Nypelius (C), Ola Björkqvist (KD), Claes Nysell (L)

Gotland står idag inför tillväxtutmaningar med en ökande befolkning tillsammans med en demografisk utveckling som pekar på ökad andel äldre. Sammantaget behövs stora investeringar och i vår investeringsbudget, som motsvarar nära 1,4 miljarder kronor för åren 2023-2024, har vi skapat utrymme för flera nödvändiga satsningar i välfärden. Däribland två nya äldreboenden och investeringar i skolor och sjukvårdslokaler samt nytt badhus, för god folkhälsa.

I Alliansens budgetförslag 2023 utökar vi budgeten med 52 miljoner kronor för sjukvården, 31 miljoner till äldreomsorgen, 36 miljoner till skolan och därtill 5 miljoner till LSS-verksamhet.
Utöver detta kompenseras verksamheterna för ökade kostnader genom externa avtal samt för ökade interna hyreskostnader. Dessutom fortsätter det viktiga arbetet med ständig verksamhetsutveckling, effektivisering i verksamheterna och kompetensutveckling för medarbetarna.

Sammanlagt tillför vi verksamheterna 298 miljoner kronor i budget för 2023. En stor del av dessa pengar går till löner, satsningar för att klara kompetensförsörjning och jämställda löner . Som vi ser det behöver vi satsa på medarbetarna, för att på så vis klara god kvalitet i våra verksamheter och inom välfärdens kärna - vård, skola och omsorg.
I budgeten ingår även insatser för våra barn och unga – Gotlands framtid. Fler behöver bättre möjligheter att fullfölja sin utbildning och stöd när de känner stress och oro.

Vi i Alliansen är medvetna om våra utmaningar där vi bland annat behöver utveckla arbetet med detaljplaner för att öka bostadsbyggandet, och fortsatta investeringar inom vård, skola och omsorg. Med Alliansens ansvarsfulla politik med fortsatt fokus på välfärden är Gotland en bra plats att leva och bo på.

Eva Nypelius (C)
Andreas Unger (M)
Claes Nysell (L)
Ola Björqvist (KD)