Nyhet

Petter Schwan vinner Centerpartiet på Gotlands miljöpris för 2023

I år överlämnade Johan Malmros, Lars Thomsson och Eva Ahlin priset till Petter Schwan i Östergarn.

Centerpartiet på Gotland ger årligen ut ett miljöpris på Världsmiljödagen den 5 juni. Det är en kär tradition att lyfta och uppmuntra de personer och organisationer som har gjort särskilda insatser för miljön. Och priset har delats ut drygt 25 gånger genom åren.

2023 års vinnare av Centerpartiet på Gotlands miljöpris är Petter Schwan.

Motivering: Centerpartiet på Gotlands miljöpris 2023

Petter Schwan är veterinären som är både månskensbonde och solskensbonde.

Han har via investering i solceller på sin lilla gård i Östergarn visat i praktisk handling att det är fullt möjligt att bli självförsörjande på egenproducerad el.

Solcellsanläggningen ger 32 000 KWh per år, vilket räcker till hela gårdens och husetselbehov, samt till hushållets två elbilar. Investeringen är återbetald på 6-8 år med normala elpriser, och på cirka 2 år med senaste årets prisnivå.

Petter driver också på energiomställningen på ett förtjänstfullt sätt i regionstyrelsen för LRF som energiansvarig. Han får saker att hända i verkligheten och är därför ett stort föredöme för andra miljöintresserade personer. Det gör honom till en mycket värdig vinnare av Centerpartiet på Gotlands miljöpris för 2023.

Om familjen vill kan de nu stänga av strömmen utifrån och under perioder vara självförsörjande. "Det känns superhärligt. Det blir en prepperkänsla att det går att driva en gård med värmeväxlare, två bilar och företag. Även ekonomiskt är det riktigt bra. Med de höga elpriserna är investeringarna avskrivna på bara några år", säger Petter Schwan.

Petter Schwan, tillsammans med Ebba Schwan och barnen Sigrid, Greta och Gunnel.

2016 monterades de första solpanelerna på ladan och idag ger solcellsanläggningen 32 000 KWh per år.