Gotland
Centerpartiet lokalt
  • / Nyheter
  • / Rätt miljöinsatser vinst för alla

Rätt miljöinsatser vinst för alla

Det är dags att agera och sätta stopp för missbruket av våra livsviktiga resurser. Det skriver Centerpartisterna Eva Ahlin och Gunnel Lindby som bland annat tycker att engångsartiklar av plast är enbart problem.

Många som hör talas om insatser för att förbättra miljön och klimatet har lätt för att rynka på näsan och tänka på höjda skatter och högre bränslepriser. Såna saker som gör det ännu dyrare att bo och leva på landsbygden. Men för oss i Centerpartiet finns det mycket som är både viktigare och enklare att ta i håll med utan att försämra livsvillkoren för folk.

För tre år sedan, under 2016, slängdes närmare 200 000 ton ätbar mat i soporna – enbart i Sverige. Slöseriet med livsmedel har pågått allt för länge och vi i Centerpartiet tycker att det räcker nu. Det är dags att agera och sätta stopp för missbruket av våra livsviktiga resurser.

Det är helt vansinnigt att vi kastar felfria matvaror i soporna samtidigt som människor svälter i andra länder. Det minsta vi kan göra är att se till att eventuellt livsmedelsöverskott kommer till omedelbar användning genom att bland annat omvandla det till nyttig grön energi via biogasanläggningarna. Några av våra handfasta ambitioner är att 75 procent av allt matavfall återvinns till år 2023 och att det blir obligatoriskt med insamling av matavfall hos restauranger och livsmedelsbutiker.

Matsvinnet är en av vår tids stora miljöbovar och under Centerpartiets partistämma i Karlstad i slutet av september kommer miljö- och klimatfrågorna vara bland de absolut viktigaste frågorna. Vår målsättning är att sätta agendan för en hållbar och praktisk miljöpolitik och därför kommer vi även ta i håll med plasten – ett av vår tids största miljöproblem.

Plastprodukter, framför allt engångsartiklar som kassar, muggar, påsar och liknande, behövs egentligen inte i vårt samhälle och är huvudsakligen ett kostsamt problem. Många kanske inte tycker det är något stort problem för varken Sverige eller Gotland i och med att den största nedskräpningen sker i haven i andra delar av världen. Även om vi blivit bättre på miljöarbete runt Östersjön ser vi dock fortfarande drivor av plastskräp som förpestar våra vackra gotländska stränder. Plastskräpet gör därtill att våra strand- och havslevande djur dör av kvävning eller långsamt med svåra smärtor när deras magar fylls av plast som inte kan brytas ner. Vi kan bättre än så här och vill bland annat att förpackningsindustrin tar ett större ansvar för att minska nedskräpningen.

Vi i Centerpartiet tänker ta täten för en hållbar miljö för kommande generationer framåt.

Eva Ahlin (C)

Gunnel Lindby (C)