Gabriella Hammarskjöld och Rickard Nordin i samtal under Almedalsveckan

Gabriella Hammarskjöld och Rickard Nordin i samtal under Almedalsveckan

Mer av småskalig energi ger ett mer robustare samhälle

Vi vill att fler på Gotland och i Sverige ska kunna vara med och delta i den gröna omställningen och investera i solceller. Då behöver det vara enkelt och lätt att göra rätt! Gotland har också många soltimmar under sommarhalvåret så solenergins möjligheter är perfekt här!

Idag finns en uppsjö av olika bidrag med tillhörande krångliga blanketter att fylla i för den som vill vara med i den gröna omställningen. Väntetiderna på solcellsbidrag är upp till två år. Vill du dessutom ha ett hemmabatteri är det ytterligare ansökningar eller om du vill installera en laddstolpe för att använda din solel till att köra på.

Vi i Centerpartiet är trötta på byråkratiskt krångel. Vi vill istället se ett annat system, ett enkelt system. Grönt avdrag som är vårt förslag, fungerar precis som ROT-avdraget. Du får pengarna direkt på fakturan. Inget krångel, inga väntetider och ingen osäkerhet om bidragen kommer ta slut. Det omfattar allt från solceller till laddstolpar, hemmabatterier och lösningar för smarta hem. Det är så vi driver utvecklingen framåt.

Tyvärr är vi inte där än. Regeringens solskatt hämmar de lite större solanläggningarna och skatteregler kring batterilagret gör att de inte kan användas effektivt. Här behövs förändring. Lagstiftningen måste gå i takt med teknikutvecklingen och skatt på egenproducerad el måste avskaffas.

Det här är dessutom inte bara smart för miljön. I en tid med allt mer orolig omvärld är det bra att vara lite mer självförsörjande. Genom ett batteri i källaren eller i bilen kan ett hushåll klara kortare elavbrott utan påverkan och mer småskalig energi blir vårt elsystem robustare mot attacker utifrån. I ett krisläge väntas också kärnkraften stängas ned av säkerhetsskäl och att då ha fler sorters elproduktion blir oerhört viktigt. Det passar också extra bra på Gotland som oftare har strömavbrott än andra delar av landet.

Gabriella Hammarskjöld (C)
Riksdagskandidat Gotland

Rickard Nordin (C)
Energipolitisk talesperson Centerpartiet

 

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.