Vem är Anna Ginstmark?

 

Ett personporträtt med Centerpartiet i Halmstads femma på kommunlistan - Anna Ginstmark! Lär känna vem Anna är, vad hon brinner för och varför hon kandiderar i valet: precis här under!

#framåt

sol-has-bg sol-light-text

Framåt för Halmstad!

''En pigg och energisk centerpartist i Getinge, 39 år gammal med familj och barn och intresse för såväl politik som träning''.

Så beskriver Anna Ginstmark sig själv.

Idag träffas vi i Picassoparken. Anna valde själv platsen och ville ses i ett grönområde, en park.

''För mig symboliserar det grönt, naturnära och frihet. Jag gillar naturen och både skog och hav. Grönområden blir viktiga delar i en växande stad.''

I vanliga fall skulle här sprudla av friskt grönt gräs, blommor och växter men på grund av sommarens torka är här gulbränt och kruttorrt. Trots att det bara är juni steker solen på och en regndroppe har inte synts på flera veckor.

''Det är läskigt och förödande den här sommarens torka'' säger Anna. '''Jag tycker att det visar på vikten av en aktiv miljöpolitik i hela Sverige och hade verkligen önskat att det hde regnat lite mera. Torkan ger stora konsekvenser för både lantbruket och naturen. Det är en väldigt viktig fråga i Halmstad och för mig.''

Säljare men också egenföretagare till yrket, invånare i Getinge och engagerad för såväl småföretagande, landsbygden och jämställdhet. Vi pratar om Annas politiska visioner för Halmstad och hur hon vill att kommunen ska utvecklas de kommande åren. Jag frågar henne vart hon ser Halmstad om tio år.

''Jag tror att vi är betydligt många fler invånare. Fler, högre hus behövs när det pratas så mycket om att Halmstad ska utvecklas på antalet invånare. Jag tror därför att man får börja bygga mer på höjden än vi gör idag. Jag tror också att vi är en jättefin, mindre storstad med växande orter och en väl fungerande infrastruktur på alla plan där kommunen har en viktig roll i att skapa hållbarhet långsiktigt. Vi ser nu med Södra infarten där man ser att det kommer att bli ett bekymmer och likadant med en förbindelse över Nissan - att man är med och planerar långt fram i tiden.''

Vi pratar om en del av de problemen som Anna skulle vilja lösa för att just skapa en mer välintegrerad stad. Vilka är de största problemen du ser som skulle behöva lösas och som du vill ta ansvar för.

''Jag skulle vilja lösa problematiken på bland annat Andersberg. Det är ett jättefint område med mycket potential som vi måste ta tillvara på, fullt ut. Jag skulle också vilja bygga färdigt alla skolor och arrangera lokalförsörjningen för våra elever. Det är nog de största bitarna som jag skulle vilja lösa just nu.

Jag frågar Anna vart hon ser sig själv om tio år. Har hon ett större ansvar i Halmstads kommun? Siktar hon mot Riksdagen? Vill hon flytta utomlands kanske?

Anna tänker efter ett bra tag.

''Jag tror nog ändå att jag vill bo kvar i Halmstads kommun. Dels har vi en dotter som har sin vist och sina rötter här i Halmstad men jag och min man har ju också karrirärer och ett yrkesliv som vi vill ta tillvara på. Så det tror jag på det privata planet. Rent politiskt då, ja alltså om tio år så har vi hunnit med ett val till då.'' Anna pausar och funderar ett tag.

''Jag tror inte att jag är kommunstyrelsens ordförande nej, men nog betydligt mer insyltat än vad jag är nu, definitivt. Jag skrev ju ett väldigt roligt blogginlägg när Henrik Oretorp (fd kommunråd för Centerpartiet i Halmstad) ringde mig för tre år sedan och ville få med mig. Då skämtade vi med glimten i ögat om att vi drömmer om när jag tackar av Annie och hon önskar mig lycka till som ny partiordförande. Haha men nej, jag tror inte att jag kommer satsa dit.'' Anna skrattar varmt.

''Jag tror inte att jag har det tempramentet som behövs, nej. Men ordförande i Teknik och Fritid vore spännande. Det tror jag hade passat mig väl.''

Vi avslutar med att prata lite om vad Anna gör på fritiden. Vad gör du för att få tillbaka energi, undrar jag? Vad gör du helst en ledig helg?

Anna tänker efter lite.

''Jag gillar så mycket olika. Att bara umgås med min familj är helt fantastiskt. Det får jag mycket styrka och energi från. Jag är också träningsintresserad och gillar att motionera - allra helst i naturen. Det är en viktig del av mitt liv. Sedan får jag ju också mycket engagemang av mitt samhällsengagemang. Att bara gå på våra möten, vara med i diskussionerna och träffa människorna är ju helt fantastiskt. Det är helt otroligt att få känna den kraft och det engagemang som finns i Centerpartiet för våra värderingar och vår politik. ''

Anna avslutar med att reflektera lite kring dagens samtalsklimat.

''Idag har vi ett ganska hårt samtalsklimat skulle jag vilja säga. Det är viktigt att vi försöker förstå varandra även om vi inte håller med. Jag vill bidra till politiken med ett annat debattklimat där vi tillsammans arbetar mot gemensamma mål och ser lösningar istället för problem. Där känner jag mig väldigt trygg i Centerpartiet och den sunda kultur vi främjar. Istället för att fokusera på de skillnader som skapar splittring kan vi se vad som förenar oss och arbeta med det. Där har vi en viktig roll, en nyckelroll som jag hoppas kunna utveckla ännu mer efter valet.''

 

Kort om Anna Ginstmark:

Namn: Anna Kerstin Ginstmark

Bosatt: Villa i Getinge

Sysselsättning: Säljare på heltid och familjeföretagare på deltid.

Familj: Man, dotter, hund och två katter (Storebror, mamma och pappa)

Drömmer om: Att resa. Det pågår ständiga funderingar och planeringar i vårt liv om vart vi ska åka härnäst.

Politiska profilfrågor: Småföretagande. Landsbygden, en levande kommun i sin helhet! Närproducerat och tillsatsfri mat har även börjat segla upp som allt viktigare för mig.

Senast lästa bok: "Återstoden av dagen" av Nobelprisvinnare Kazuo Ishiguro (som vi läst till en bokcirkel jag är med i)

Det här vet de flesta inte om mig: Att jag 2010 var 3e bästa spelaren i Sverige i onlinespelet Dark Orbit och använde nickname "THE#QUEEN". Jag har abonnemang på Göteborgsoperan, samtidigt som jag dansar loss till senaste Houselåtarna eller gamla klassiska soulbitar.

Förebild: Självklart är ju Annie en förebild men det blir ju också lite tråkigt svar: Madeleine Albright. Drottning Elizabeth. Kronprinsessan Victoria, Michelle Obama och Emma Igelström. Starka driftiga kvinnor!

På fritiden: Försöker lägga så mycket ledig tid på min dotter jag kan, alltför lite dock. Jag grejar i min trädgård med blommor och odlingar, tränar en hel del då jag sommaren 2018 avslutar min tjejklassiker, sjunger i kör.

Min största last: Smågodis.

Detta gör mig unik: En perfekt kombination av intelligens, vältalighet, ordningssinne och en rejäl dos av humor.

Ett par snabba:

Surströmming? Nej!

Feminist? Ja! kan någon vara något annat?

NATO? Ja!

Systembolaget? Ja, med viss frihet att sälja på gårdsbutiker små destillerier. Jag anser att systembolagets fantastiska utbud kan försvinna om vi helt släpper marknaden fri.

Höjd a-kassa? Nej! Det ska löna sig att arbeta.

Dubbdäcksförbud? Nej. Svårt, kan tänka mig nån form av behovsprövning. Min man är från Norrbotten och jag har testat att köra dubbfritt där = snurr i rondell.

Mitt låtval:

Jag har gett varje kandidat i uppgift att välja tre (3) musiklåtar som betyder lite extra mycket för dig. Sedan ska jag sammanställa en valvinnarlista. Välj tre stycken låtar (både titel och artist för att kunna hitta rätt) som du vill dela med dig av.

1: Majesty - Madrugada

2: Chan chan - Buena Vista Social Club

3: My Blues - Greta salome

Redaktör: Adam Garneij

Med godkännande: Anna Ginstmark, toppkandidat för Centerpartiet i Halmstad