Hela Halmstad ska kunna utvecklas och leva!

Vi vill att Halmstads kommun som offentlig aktör ska vara föregångare och visa vägen för hur vi alla kan nyttja vårt dricksvatten effektivare. Det skriver Centerpartiets arbetsgrupp för VA-plan.

Debattartikel publicerad i Hallandsposten den 3 Februari 2021

Vatten och avlopp är en stor del av den kommunala verksamheten såväl i Halmstad som i andra kommuner, det är kanske inget man tänker på när man tar sig en dusch eller ett glas vatten.

Enligt Svenskt Vattens Rapport ”investeringsbehov och framtida kostnader för kommunalt vatten och avlopp” så behöver investeringstakten vad gäller kommunalt VA öka till en nivå av närmare 23 miljarder kronor per år fram till 2040.

Redan i dag ligger investeringsutgifterna på en bra bit över tio miljarder per år och Sveriges kommunala VA-ledningar räcker nästan fem varv runt jorden.

Centerpartiet ser därför väldigt positivt på att Halmstads kommun har tagit fram en ny VA-plan i samband med översiktsplanearbetet för att få en bra helhetsbild kring kommunens framtidsfrågor i allmänhet och vattenfrågor i synnerhet.

Vi i Centerpartiet har vår vana trogen varit med och påverkat genom hela översiktsplaneprocessen och fått gehör för mycket av det vi velat ändra på. Med anledning av detta tycker vi att det är viktigt att VA-planen stärker intentionerna i översiktsplanen om att se möjligheter till byggnation och utveckling i hela kommunen.

När det gäller landsbygdsutveckling så är det viktigt för oss att kommunens alla strategiska dokument, inte minst VA-planen ger förutsättningar för bebyggelse såväl inom som utanför tätorterna.

Ny bebyggelse även utanför de större stråken ska prövas i positiv anda precis som det skrivs i förslaget till översiktsplan. Rätt val av teknik för avloppslösningar beroende på platsens förutsättningar gör detta möjligt.

En viktig fråga som vi i Centerpartiet tryckt på i vårt yttrande över VA-planen är vikten av att ligga i framkant när det gäller vattensmarta lösningar.

Vi vill att Halmstads kommun som offentlig aktör ska vara föregångare och visa vägen för hur vi alla kan nyttja vårt dricksvatten effektivare.

Det finns många saker som vi i dag använder vårt dricksvatten till helt i onödan. Dricksvatten ska drickas, därför måste vi bli bättre på att nyttja tekniskt vatten och regnvatten till så många användningsområden som möjligt.

För oss är det en självklarhet att hela kommunen skall kunna utvecklas och leva.

Strategiska dokument som VA-planen ska utgöra ett stöd och en möjliggörare för detta – samtidigt som vårt livsviktiga vatten värnas.

Victor Rundqvist

Marie-Helene Bergstrand

Henrik Andersson

Christer Henriksson

Fredrik Jörgensen

Centerpartiets arbetsgrupp för VA-plan