LYCKAT FÖRETAGSBESÖK PÅ BÄRFÖRETAGET HAFI!

För drygt 80 år sedan startade ett litet musteri i Brännarp utanför Halmstad. Idag har HAFI växt till ett världsomspännande företag som omsätter 200 Mkr och har drygt 40 anställda.

Centerpartiet i Halmstad har en grupp företagsintresserade personer och de hade ordnat ett företagsbesök för ett 30-tal medlemmar på det moderna sylt- och saft företaget.

HAFI:s VD Marcus Bjurklint presenterade företaget och berättade om en slingrig och krokig väg de första årtiondena. Men varje år växte företaget lite med medarbetare som har varit förutseende och sett ”runt hörnet”

Idag är HAFI ett världsomspännande företag som har ett mycket brett sortiment av sylt, saft och närliggande produkter. Vad gäller den största produkten lingon köper bolaget årligen in 1 500 ton. Totalt tillverkas 6 500 ton sylt och är därmed landets näst största företag inom syltproduktion.

Den största delen av lingon plockas i Norrland av bl a thailändska plockare som efter tre månader i Sverige kan åka hem till sitt land med en årslön i plånboken. Svenskarna har lite mindre lust att plocka bär och det har gjorts beräkningar på att 90 procent av alla bär i skogarna blir kvar.

Ungefär 70 procent av all sylt exporteras ut över världen. Den stora artikeln - lingonsylt - säljs via ett stort svenskt företag.

Företaget har även en välsorterad butik med bl a sylt, saft och marmelad.

Bildtext: Marcus Bjurklint, VD på syltföretaget HAFI presenterade sitt företag för ett 30-tal centerpartister från Halmstad.

Text och bild: Åke Nilsson