Hållbarhet i många former - Veckorapport v 48

Vad betyder egentligen hållbarhet, någon kanske tänker på miljön, någon annan hur stor skjuvspänning ett armeringsjärn tål, eller om man kan fortfarande kan dricka den där mjölken i kylen. Men denna vecka har hållbarhetsbegreppet kretsat mycket kring hållbarhet på arbetsplatsen och hur vi samlar energi till att göra bra saker för våra invånare. Men även hållbarhet i kris och hur samhället klarar sig om extraordinära händelser uppstår. Detta, samt Halmstads roll som turiststad och destination är frågor som spekuleras kring i denna veckorapport.

Hej igen där ute i stugorna! Nu när advent har kommit och den första snön både har fallit, renderat klagomål på kommunens snöröjning, blivit till slask och försvunnit igen så hoppas jag att ni har fått lite tid att koppla av och vara med era nära och kära.

Det har jag fått och det är viktigare än man tror när arbetsbelastningen är stor och såväl årstiden som omvärldsutvecklingen i stort är ganska mörk. På just detta temat pratade jag och de andra kommunråden inför hela KLF under torsdagen. Vad har Kristianstadsortens Lagerhusförening med mig att göra? Undrar kanske någon. Men KLF står faktiskt för Kommunledningsförvaltningen och utgörs av alla de fantastiska medarbetare som finns runt om kring oss politiker i vår vardag.

Bakom varje underlag, beräkning, detaljplan och yttrande så står det kommunala medarbetare som är otroligt kunniga på sina respektive områden och varje dag arbetar för att vi som representerar er väljare i rådhuset ska kunna fatta så bra och välinformerade beslut som möjligt. I torsdags skulle de iväg på ett välförtjänt julbord och tillhörande julfest, men dessförinnan så var det panelsamtal om en hållbar arbetsmiljö med alla kommunråden.

Tal för KLF

Jag måste erkänna att när frågan "hur gör du för att koppla av?" kom till mig så visste jag inte riktigt vad jag skulle svara, jag svarade något i stil med umgås med vänner, äta god mat, spela dator och sånt. Men när jag sen på helgen åkte iväg till Wapnö julmarknad med min syster, farmor, styvfarfar och styvfarmor så kände jag att svaret hade varit självklart hela tiden. Avkoppling för mig är när jag har friheten att göra vad jag vill. Många planerar sina lediga dagar in i minsta detalj och inget fel med det, om man har fru och barn och sånt så är det säkert enklare så, men för mig är spontaniteten i att inte ha något planerat otroligt avkopplande i sig.

Så, nog om avkoppling. Med undantag för lördagen har det varit en tämligen påkopplad vecka. På måndagen var alla kommunråd på BAS (här finns säkert ännu ett förkortningsskämt någonstans). I folkmun mer känt som brandstationen på Sannarp. Här lärde vi oss om vad vårt uppdrag i krisledningsnämnden innebär och varför den nämnden fyller en väldigt viktig roll. När en kris eller en extraordinär händelse uppstår så kan krisledningsnämnden tillfälligt ta över övriga nämnders befogenheter att fatta nödvändiga beslut som enskilda nämnder inte skulle kunna göra. Ett samtida exempel på detta är coronapandemin, där krisledningsnämnden styrde stora delar av kommunens verksamhet. Krisledningsnämnden måste sedan redovisa de beslut de tagit på nästföljande kommunfullmäktige så att vi ändå är ställda under demokratisk tillsyn och inte hittar på dumheter.

Visste ni att man förväntas klara sig själv i en vecka (gärna längre) utan hjälp från samhället vid en kris? I en kris så måste hjälpen från samhället koncentreras till de som behöver den allra mest, så en viktig åtgärd att göra för sina medmänniskor är att vara väl förberedd. Så läs gärna listan nedan och se till så att du är väl förberedd om något skulle hända.

krisberedskap

På tisdagen så var det möte med KPLU (kommunens personal- och ledningsutskott) där vi bland annat behandlade arvodesreglementet. Centerpartiet var ju som känt motståndare till att inrätta en extra vice ordförandepost i våra större nämnder och bolag när det begav sig på KF. Nu när dessa är inrättade är det emellertid rimligt att de får ett arvode för sitt uppdrag, dock yrkade jag på en kraftig sänkning av arvodet för 1:a vice ordförandeposterna i bolagen eftersom det där är aktiebolagslagen som råder och arbetsbelastningen för en viceordförande inte skiljer sig särskilt mycket från en vanlig ledamot. Yrkandet fick stöd av L men röstades ner, så fortsättning följer på morgondagens KS.

Det har också varit mycket presentationer och representationer med oss kommunråd i veckan, dels var vi med på gruppledarträffen där upplägget på kommande KF på lucia diskuterades. Men vi var också på frukost på teatern för att träffa destination Halmstad, där pratades det om hur mycket den inhemska turismen har ökat det senaste året. Det är minst sagt en stark återhämtning från pandemiåren och Halmstad fortsätter vara en blomstrande turiststad. Medel är också anslaget för att rusta upp teatern så förhoppningsvis kan vi bli ännu bättre framåt. På väg tillbaka till rådhuset så gick jag dock förbi österskans som snarare liknar Pripyat -86 än Halmstad -22. Den ytan är det verkligen viktigt att göra något med så snart som möjligt.

I arla morgonstund dagen därpå så sågs vi på tylöhus där vi fick en genomgång av Volvo Car Scandinavian Mixed som är den stora golftävling som gick av stapeln i somras. Det var en sällan skådad framgångssaga för vår kommun och det visar verkligen på den kraft som finns i Halmstad som besöksstad när samarbetena fungerar väl.

För att runda av veckan så tog jag bussen till officersmässen på regementet under söndagen för att delta i ett traditionsenligt 2:a adventsmingel. Jag fick ta en promenad från norre port upp för Halmstads motsvarighet till Cirith Ungols trappor och fick därmed lite välbehövlig vardagsmotion inför den stundande arbetsveckan.

Hoppas ni har haft en bra helg!

// Victor