Stärk föreningslivet för ett starkt civilsamhälle

En förening är en enkel ingång till att hitta likasinnade. Därför är det viktigt att vi som kommun uppmuntrar engagemang, att vi stöttar dem som vill bilda och bibehålla en förening. Det skriver Annika Johansson Sävborg, ordförande Halmstadsbygdens Centerkvinnor.

Halmstads kommun måste bli bättre på att möta och stötta det ideella föreningslivet. I en tid när vi kommer behöva allt mer engagemang från civilsamhället måste det också finnas en vilja att stötta detta engagemang. När människor vill engagera sig i en förening visar de att de också vill engagera sig för andra, för samhället. Detta bidrar i sin tur till en demokratisk och välmående kommun.

Människor som är med i en förening träffars, diskuterar, bryr sig om varandra, uppmärksammar varandra och gör saker tillsammans. Att träffas fysiskt berikar och då frodas idéer om hur man vill göra skillnad och göra saker bättre. Detta är kommunen till gagn. Men, det kräver då också att vi som förtroendevalda lyssnar! De inspel som vi får från föreningar måste tas till vara på. Dialogen med föreningar måste vara öppen och återkopplande.

Vi kan inte kräva att civilsamhället ska ta ett större ansvar om vi inte också visar att vi stöttar de civila krafterna även i tider när de inte behövs som samhällsbärare.

Att anhörigföreningen i Halmstad lägger ner är väldigt tråkigt, framförallt om anledningen är att de inte får gehör från kommunen i de frågor de ser som viktiga för sina medlemmar. Vi är många som är anhöriga till funktionshindrade och sjuka, i alla åldrar. Att vara anhörig, vare sig man vårdar eller stöttar personer med särskilda behov, är krävande.

Tiden till det egna blir liten och då är någon som stöttar dig som anhörig, någon som vet vad du pratar om, som vet vad du behöver, den är så viktig. Det är inte bara anhörigföreningen som samlar anhöriga, det gör många andra föreningar som hjärt-och lungsjuka, attention (för npf), demens, diabetes, spelberoende etc. De gör alla skillnad.

När det gäller anhöriga är det också ofta kvinnor som bär det tunga lasset. Därför är det också en jämställdhetsfråga. Att ge samma stöd till intresseföreningar som till idrottsföreningar borde vara en självklarhet.

En förening är en enkel ingång till att hitta likasinnade. Därför är det viktigt att vi som kommun uppmuntrar engagemang, att vi stöttar dem som vill bilda och bibehålla en förening. Att vi uppmuntrar våra unga till att ta steget från en idrottsförening till en samhällsförening, hembygdsförening, anhörigförening, politisk förening eller vad som engagerar den enskilde.

Föreningslivet berikar, det bidrar till demokrati, det lyfter människor, det stöttar och det motverkar ensamhet. Det ger ett starkt civilsamhälle, något vi behöver i dessa tider. Och det ger den enskilde en ingång till att kunna påverka sin egen livssituation genom opinionsbildning och som remissinstans.

Annika Johansson Sävborg

ordförande Halmstadsbygdens Centerkvinnor