Möt Anders Eriksson – ny kretsordförande för Centerpartiet i Kungsbacka

Vi ställde fem frågor till Anders Eriksson om hans engagemang i Centerpartiet.

Hur beskriver du dig själv i tre meningar?
Jag är en person med mycket engagemang och energi. Jag trivs bäst när det händer mycket, helst samtidigt eftersom jag tycker att jag går ner i varv för mycket när det är lite att göra. Är född optimist som tror att alla problem går att lösa.

Vad är det i Centerpartiets politik som gjorde att du valde att bli medlem?
Först och främst värderingarna - att alla är lika värda. Andra viktiga frågor är företagande, integration och framförallt klimatet. Men även grundläggande saker som decentralisation av makten.

Vilka av FNs hållbarhetsmål brinner du mest för och varför?
Svårt att välja mellan dem, men måste jag välja så säger jag nummer 13, klimatet, för utan det fallerar allt annat. Sen nummer fyra och fem, god utbildning för alla och jämställdhet, de tycker jag hör ihop. Med kvalitet i utbildningarna så ökar ofta folks medvetande om jämställdheten samt kunskap som leder till utveckling inom allt annat med. Men trots det så måste jämställdhetsfrågorna även lyftas in där. Bästa sättet att utveckla ett land är att ge kvinnor skolgång. Så fyran och femman, god utbildning och jämnställdhet, bör tas tillsammans. Sen för att kunna nå många av de andra målen måste nummer sju vara med - ren och billig energi. För med den byggs ett hållbart samhälle upp.

Nu är det snart EU-val i maj 2019. Vilka frågor anser du är extra viktiga för oss som bor i Västsverige?
Klimat och näringslivsfrågorna anser jag är viktigast. Framför allt för att det görs stora satsningar på dessa områden i region Halland med stöd från EU. Utan EU:s fonder så skulle flertalet av dessa viktiga projekt aldrig bli av - tänker på EU:s strukturfond (ERUF) och stödet till LLUH som viktiga, men även socialfonden ES bedriver för mig viktiga projekt här i Halland. Eftersom EU måste driva på inom frågor som klimatet så är det för mig viktigt om de är med och finansierar projekten på lokalnivå, så det verkligen händer saker.

Ett exempel är projektet GREAT, där man skall bygga en korridor med grön infrastruktur för fordon från Oslo till Hamburg, vilket gör att det går rakt igenom Halland. Utan EU skulle det aldrig blivit av, och det gör skillnad här i vår region. EU är den stora draken som kan påverka flera länder samtidigt som de kan stödja oss lokalt att få ihop det med våra egna lokala projekt.

På Centerpartiets hemsida så skriver Annie Lööf ”Vi vill att människor ska få bestämma mer själva medan vi politiker skapar förutsättningar för människor att lyckas.” Hur vill du att detta ska omsättas här i Kungsbacka kommun och i Halland?
Förenkla reglerna. Jag blir väldigt irriterad när myndigheter stoppar människor från att driva sina företag, exempelvis stoppar bygglov på grund av någon förlegad regel. Våra invånare skall kunna arbeta där de vill, välja skola och vårdcentral som de vill. Och framförallt skall de kunna bo där de vill. Vi skall inte straffa landsbygden - den måste leva.

Fakta

Namn: Anders Eriksson
Bor: Kungsbacka stad
Familj: Min fru, som är apotekare, och våra två barn på 11 och 12 år.
Bakgrund: Varit företagare fram till i höstas, nu tittar jag på lite nya möjligheter antingen som företagare igen eller som anställd.
Senast lästa bok: Är rätt dålig på böcker numera. Förra året läste Annie Lööfs bok samt Omgiven av idioter, minns ej vilken jag blev klar med sist.
Tittar på på TV: Amerikanska serier typ Blindspot, Blacklist, House of Cards, samt filmer, mest amerikansk action typ Avengers.
Ditt största intresse, förutom politik: Vin, vill alltid lära mig mer om det, men lägger för lite tid på det idag.
Bästa debattgruppen för politik på Facebook? Lägger nog mest tid i ”Politisk debattgrupp från höger till vänster” men de konservativa driver sånt hat idag där, så svårt att få seriösa debatter nu. Så det blir mer och mer engagemang i ”Politisk allmändebatt – polad” numera.

Foto:
Ulrika Engmér Sandström