Mari-Louise Wernersson slutar: "Nu vill jag satsa på riksdagen"

Foto på Mari-Louise Wernersson

- Jag har trivts bra i arbetet som kommunråd och är oerhört stolt över den utveckling och modernisering somskett i Falkenberg de senaste tio åren. Nu söker jag en ny utmaning och ser fram emot att på heltid få jobba medrikspolitik istället, säger Mari-Louise Wernersson om sitt beslut att sluta som kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg från valet 2018.

 

Efter snart tolv år som ordförande i kommunstyrelsen i Falkenberg har Mari-Louise Wernersson idag meddelat Centerpartiets nomineringskommitté att hon inte kandiderar för en ny mandatperiod. Hon kandiderar istället till riksdagsvalet och hoppas bli riksdagsman för Halland efter valet 2018.

- Det har varit fantastiskt att ha väljarnas förtroende att leda Falkenbergs kommun under många år. Efter mängder av både utmaningar och framgångar känner jag att det nu är dags för nya krafter och har idag meddelat nomineringskommittén att jag inte ställer upp för omval 2018, säger Mari-Louise Wernersson som fortsätter med att beskriva vad hon vill göra istället:

- Jag vill gärna fortsätta med politik men söker nu ett nytt perspektiv och kommer därför att ställa upp i nomineringen till riksdags valet 2018. Mari-Louise Wernersson fick hastigt hoppa in som kommunstyrelsens ordförande i januari 2006 efter att hennes företrädare Ingemar Johansson drabbades av stroke. Hon har sedan varit med och vunnit kommunvalet tre gånger och gör nu sitt tolfte år som kommunstyrelsens ordförande vilket är den längsta tidsperiod som någon innehaft det uppdraget i sträck i Falkenberg tidigare.

- Jag är stolt över den positiva utveckling vi har i Falkenberg med bland annat en befolkningsökning i kommunens alla delar. Vi har också ett mycket bra företagsklimat och självklart var det oerhört roligt när vi 2012 utsågs till årets tillväxtkommun i Sverige.

- Vi har under mina år i kommunledningen jobbat intensivt med att få fram offensiva översiktsplaner och ett bra planarbete och målet att bli 50 000 invånare till 2030 ligger absolut inom räckhåll. Vi har idag en bra servicenivå i hela kommunen och har satsat stort under fler år på att modernisera Falkenberg med nya fritidsanläggningar som t ex Falkhallen, ishallen, idrottshall i Ullared, skateparken och den nya fotbollsarenan på Kristineslätt och samtidigt lyckats med en god ekonomisk hushållning.

Mari-Louise sitter sedan flera år tillbaka i Centerpartiets partistyrelse och även dess verkställande utskott under ledning av Annie Lööf.

- Jag har genom arbetet i VU redan en fot inne i rikspolitiken som jag nu känner att det ska bli roligt att fördjupa säger Mari-Louise och fortsätter:

- Till riksdagen tar jag med mig erfarenheter från en mellanstor svensk kommun. Jag har också sett mycket som jag vill förändra och nu hoppas kunna jobba med på ett annat plan. Vi har t ex en extremt uppbyggd byråkrati och ibland närmast fanatisk regelstyrning som jag inte tycker att vi har råd med. Vi måste minska byråkratin för att t ex få pengar till sjukvård och skola. Jag vill också underlätta för att få fram fler jobb så vi får bättre integration och mindre utanförskap. Jag vill ha ett mer inkluderande samhälle där alla har en plats. I Falkenberg har jag bidragit till att vi nu är självförsörjande på förnybar energi och det vill jag att hela landet ska bli.

- Jag har trivts bra i arbetet som kommunråd och är oerhört stolt över den utveckling och modernisering som skett i Falkenberg de senaste tio åren. Nu söker jag en ny utmaning och ser fram emot att på heltid få jobba med rikspolitik istället. Jag är djupt oroad över den nuvarande regeringens vacklande ledarskap och företagsfientliga politik och ser fram emot att tillsammans med Sveriges populäraste partiledare få vara med och vinna val även på riksplan, avslutar Mari-Louise Wernersson.

Läs mer i media:

Wernersson (C) slutar som kommunråd i Falkenberg

Smart att gå vidare när man är på topp

Annie Lööf: "Millis har gjort fantastiska insatser för Falkenberg"

"Hon har ett stort förtroende i väldigt breda lager"

"Hon är ödmjuk och mänsklig"

Ingemar Johansson om Wernerssons besked

Wernersson kliver av vid nästa val

Mari-Louise Wernersson (C) slutar som kommunalråd

Mari-Louise Wernersson slutar som kommunstyrelsens ordförande efter valet 2018